Vajzat e virgjera, a gjenden me?


Në fakt, seksi nuk është më një temë që mund të shkaktojë të qeshura të ndrojtura apo bishtime tek 17-18 vjeçarët. Sigurisht që, batutat dhe talljet nuk mungojnë, por përgjigjet janë të qarta dhe në të shumtën e rasteve, të sigurta. Gjimnazistët e sotëm në Tiranë, në masë (87 nga 100 të pyetur) mendojnë se nuk është e nevojshme që të ruhet virgjëria deri në mbarim të gjimnazit. Sigurisht që ky numër nuk përputhet me numrin e të virgjërave apo jo të virgjërave, sepse ishte një informacion që “nuk guxuam“ t’ua kërkonim. I pyetëm thjesht për mendimin mbi këtë temë.

Edhe prindërit janë disi “pesimistë“. Do të donin të gjithë, që të kishte më pak ngutje në jetën seksuale, por mendojnë në shumicë (41 nga 73 të pyetur) që është e pamundur në ditët e sotme që, një vajzë të ruajë virgjërinë deri në martesë.

Mbani parasysh që të dhënat e sondazheve tona japin vetëm të dhëna fragmentare dhe nuk pretendojnë të jenë shkencore. Ato vlejnë vetëm për Tiranën dhe vetëm për shkollat që përfshihen në testimet tona.

Prindërit:

Mendoni se është e mundur ende, që vajzat ta ruajnë virgjërinë deri në martesë?

Janë pyetur 73 persona (nga të cilat 60 nëna).

32 - po
41 - jo

Adoleshentët:

Mendoni se vajzat duhet ta ruajnë virgjërinë deri në mbarim të gjimnazit?

Janë pyetur 100 gjimnazistë.

87 - jo

13 - po

Vajzave që fejohen me shkesë, u kërkohet virgjëria

Ato janë të bindura që fakti që nuk janë më të virgjëra, mund t’u rrezikojë seriozisht të ardhmen, sidomos tani që “ u ka dalë fati”. Kjo është arsyeja kryesore që përplas shumë vajza në dyert e maternitetit “Koço Gliozheni” me kërkesën për të rikthyer virgjërinë me anë të kirurgjisë gjineokologjike.

Drejtoresha e këtij materniteti, Rubena Moisiu duke i quajtur këto kërkesa një “fatkeqësi që mundon ende mentalitetin shqiptar” pohon se këto ndërhyrje nuk bëhen në maternite pasi janë të paligjshme por ajo nuk përjashton mundësinë se ato mund të realizohen në në mënyrë të fshehtë në klinika të tjera private.

Po çfarë i shtyn vajzat të bëjnë këto kërkesa dhe sa të rrezikshme janë ato për shëndetin e tyre...

Dikush ka hyrë shkesë që ato të fejohen, por virgjëria është kusht, në të kundërt nuk mund të jenë kurrë nuse për ta. Frika se jo vetëm do të turpërohen por do të mbesin pa burrë i detyron ato të kërkojnë të qepin cipën e virgjërisë (himeni) që tashmë e kanë humbur.

Rubena Moisiu thotë se kategoria e vajzave që vijnë me këtë kërkesë, janë sidomos nga zonat rurale.

“Është e vërteta që ndeshemi shpesh me kërkesa të vajzave për të qepur cipën e virgjërisë dhe unë këtë e shoh si fatkeqësi. Nuk është ajo cipë e hollë që tregon ndershëmrinë e një vajze dhe nuk e kuptoj se si mund të gjenden ende përballë presioneve të tilla”, pohon Rubena Moisiu duke theksuar se këto vajza duken përgjithësisht të traumatizuara kur vijnë kërkojnë këtë lloj ndihme.

Ndërkohë ajo pohon se ligjërisht në asnjë maternitet shtetëror nuk duhet të realizohen ndërhyrje të tilla.

A janë këto ndërhyrje të rrezikshme për shëndetin? Dr.Moisiu nuk i paraqet ato si traumatike.

“Nuk është se qepja e cipës së virgjërisë rrezikon shëndetin. Kjo më shumë rrezikon rëndë emancipimin e shoqërisë. Është e trishtueshme të mendosh se për shumë njerëz vazhdon të mbetet tabu prishja e cipës së virgjërisë para se vajza të martohet. Në këto raste, ende fatkeqësisht nuk vlersohet njeriu por një cipë që vazhdon të mbetet simbol i ndershmërisë, por që në fakt nuk është e tillë”,- pohon Rubena Moisiu.

Flet Sabireja, ish-mamija që rindërton virgjërinë

Diku afër Pazarit të Ri ndodhet “Sabrireja” (emër i sajuar) ish mamija që iu rikthen “shpresat për të ardhmen”, vajzave që kanë humbur virgjërinë. Ajo e di që është e paligjshme ndërhyrja që bën ndaj dhe nuk tregon emrin dhe mbiemrin e saj të vërtetë. “Më vjen keq për vajzat sepse shumica e tyre nuk e bëjnë me dëshirë, por duan të martohen dhe ka nga ata djem që nuk i marrin po nuk qenë të virgjëra. Më vjen keq që djemtë e shikojnë një copë himeni si garanci për ndershmëri, po ç’ti bësh”, thotë Sabireja.

Sipas saj kryesisht këto ndërhyrje janë fare të thjeshta dhe kanë një çmim shumë të lirë, pasi zgjasin vetëm pak minuta. “Për ata më të lehta që zhvillohen edhe në kushte shtëpiake marrin një shumë tepër simbolike, 1 mijë lekë të reja, ndërsa ata më të vështirat që bëhen me anestezi lokale janë më të shtrenjta dhe shkojnë deri në 10 mijë lekë të reja”, pohon ajo.

Ndërkohë ish-mamija shpjegon seqë nga dita kur bëhet qepja mund të zgjasë maksimumi deri në 7 ditë. Nëse brenda këtij afati vajza nuk kryen marrëdhënie seksuale, nuk mbetet asnjë shenjë nga “virgjëria e shtirur” pasi fillojnë e bien penjtë.

“Ekspertja” që i bën vajzat të duken të virgjëra thotë se në shumicën e rasteve mashtrimi ecën dhe meshkujt e kanë të pamundur që ta dallojnë që nuk kanë të bëjnë me një virgjëri të vërtetë por vetëm me një të sajuar. Epo, ndoshta e meritojnë, të mashtrohen…

Virgjëria “teknike” dhe Virgjëria “sekondare”

Dr.Adem Harxhi

A është vajza e virgjër? Kpyetje i ka shqetësuar njerëzit vazhdimisht, tani më pak se më parë. Por, mos u çudisni, edhe sot, shumë burra e djem pyesin, se si mund të njihet një vajzë e virgjër. Përgjigja ime është: vetëm vajza e di nëse ka bërë seks ndonjëherë me një djalë.

Thuhet se një vajzë virgjëreshë, duhet ta ketë himenin të paprekur. Sipas këtyre, po qe se natën e martesës, po qe se nuk del pak gjak në çarçafët, atëherë atë e kanë gënjyer. Kjo shkakton shumë ankth të panevojshëm. E vërteta është se shumica e nuseve nuk gjakosen.

Sot, një vajzë konsiderohet virgjëreshë kur nuk ka bërë interkursë seksuale me një burrë. Kjo është një çështje personale që ka shumë rëndësi për vetë vajzën dhe shumë më pak për të tjerët.

Ç’JANË VIRGJËRESHAT TEKNIKE

Nuk është fjala për ato virgjëresha që punojnë në një nga fushat me teknologji të lartë. Jo, është fjala për ato vajza të zgjuara, që kënaqen me pak aktivitet seksual dhe që mendojnë se nuk ia vlen të rrezikosh për shtatëzani dhe sëmundje. Metoda e tyre kontraceptive është qind për qind e suksesshme, sepse ato nuk bëjnë seks. Sjellja e një vajze të tillë, mund të përmblidhet kështu: Çdo gjë pranohet me përjashtim të fundit. Ajo e lejon dashnorin e saj ta përkëdhelë, të bëjnë masturbacion reciprok, por ajo gjithmonë refuzon interkursën.

Nuk i imponohem askujt të zgjedhë këtë soj virgjërie, por do të përpiqem të sjell disa argumente në favor të saj. Kjo sjellje nuk vlen për këdo. Disa herë dhe në disa rrethe shoqërore, një vajzë teknikisht virgjëreshë, nuk shihet me respekt të madh. Disa të rinj nuk kanë aq shumë vetëbesim dhe nuk janë aq të fortë sa t’i përmbahen kësaj politike. Virgjëreshat teknike, sido që të jetë, nuk janë më të preferuarat, por ato janë shumë më pak të trishtuara nga çdo shoqee tyre në klasë të dhjetë, që mbetet shtatzënë.

Edhe djemtë, mund të jenë teknikisht të virgjër. Është e qartë që ata bëjnë ato forma seksi që nuk përfshijnë interkursën vaginale. Kur puna vjen për të shkuar para, ata ndalojnë.

Virgjëreshat teknike mësojnë shumë teknika seksuale, të cilat i përdorin gjatë gjithë jetës, kur marrin dhe japin kënaqësi. Por do të thosha se këto teknika mund të mësohen në çdo moshë dhe nuk ka arsye të mësohen shumë herët.

Çiftet që shoqërohen së bashku për një kohë të gjatë dhe që planifikojnë të martohen, mund ta praktikojnë virgjërinë teknike. Kur do të martohen, ata do të kujtojnë në mënyrë shumë sentimentale, përkujdesjet e tyre të vjetra e të këndshme me njeri-tjetrin.

TË JENI DHE TË DUKENI MIRË.

T’i thuash “Jo”seksit të hershëm, mund të jetë e vështirë, por është më e lehtë nga sa të jetosh me pasojat e seksit parakohe. Si mund ta shuani zjarrin e dëshirës seksuale përpara se të bëni seks?

Të rinjtë e thonë “ jo-në” e tyre me mënyrën si veprojnë, me mënyrën si bisedojnë dhe me mënyrën se si vishen.

Vishni tesha që ju tregojnë të bukura por jo seksi. Tregoni se jeni vajza të reja plot hijeshi, por nuk jeni “lodra seksi” në duar të djemve. Po qe se u tregoni djemve pak mish, atyre do t’u burojnë hormonet me shumicë.

Planifiko takime që nuk përfundojnë në situata të vështira. Ti e di ku do të shkosh, çfarë do të bësh dhe çfarë nuk do të bësh, që të ruash kënaqësinë e momentit.

Qetësoje një bisedë që bëhet shumë e nxehtë. Mbani parasysh se pas fjalëve vijnë veprime

Vajzat duhet të dinë se, ato që veshin ose bëjnë, tregojnë qëllimet e tyre. Duhet të jeni të kujdesshme për veshjen që është shumë e ngushtë, shumë e ulur dhe shumë e shkurtër. Ju e dini, se shokët tuaj, duke parë gjinjtë nga jakat tuaja të shqyera dhe kofshët nga fundet e shkurtra, gjithë kohën flasin për to. A dëshironi ju që shokët tuaj të flasin për këtë? Pse duhet të shikojë një vajzë që i shton hormonet, kur ai dëshiron ta shohë atë si shoqe. Një djalë dëshiron ta respektojë një shoqe, por ai ështëi distraktuar nga veshja e saj “seksi” dhe e kujton atë gjithmonë për atë të vetmen gjë. Djemtë eksitohen nga shqisat, vajzat eksitohen nga zemrat.

Shumica e adoleshentëve që lexojnë këto shënime, me siguri, janë të virgjër. Disa mund të jenë “teknikisht” të virgjër, dhe kanë shkuar pak më përpara. Mendoj se edhe ata i lexojnë këto rreshta tamam në kohë. Ndonjë lexues mund të ketë shkuar edhe më tutje. Ndonjë vajzë e rrallë mund të ketë mbetur edhe shtatzënë. Cilido të që jetë pozicioni juaj, kurrë nuk është vonë të bëni një fillim të ri të sjelljes dhe të veprimeve tuaja.

U mundova të shkruaj shumë gjëra të mira për virgjëreshat. Por dikush mund të mendojë: Këto nuk vlejnë për mua që, tashmë, jampërfshirë në marrëdhënie seksuale.

Ka njerëz që mendojnë se nuk ka kthim mbrapa, kur ke shkuar shumë përpara në marrëdhëniet seksuale. Kjo nuk është e vërtetë. Kthim ka, por ai nuk është i lehtë. Çdo ditë e re, u jep të rinjve liri të reja, për të bërë zgjedhjet e tyre lidhur me aktivitetin seksual.

Ç’ËSHTËVIRGJËRIA SEKONDARE?

Të besosh se seksi nuk duhet filluar herët, edhe atëherë kur nuk e ke pasur këtë besim më parë.

Virgjëria sekondare është të vendosësh t’i ndërpresësh marrëdhëniet seksuale që ke filluar, dhe ta lësh seksin për më vonë.

Mos e besoni gënjeshtrën se, po e shkele një herë, nuk i kontrollon dot më impulset e tua seksuale. Nuk do të thotë se po të marrësh diçka nga çanta e një shoku, ti do të vjedhësh tërë jetën në çantat e shokëve. Nuk është e lehtë të bësh gjëra të mira, por kjo do t’u bëjë të ndjeni vetëbesim, dinjitet dhe vetëkontroll në një mënyrë që asgjë tjetër nuk ua kthen dot.

Kthimi tek virgjëria sekondare është, padyshim, vendimi më i mirë që keni marrë ndonjëherë. Të gjitha marrëdhëniet e tjera do të ndryshojnë për mirë. Ju tani do të bisedoni dhe do të qeshni lirisht. Tensioni dhe faji do të largohen nga ju.

TANI ËSHTË KOHA

Edhe pse është e pamundur të ktheheni në virgjërinë fizike të humbur, edhe pse nuk do t’i shuani dot totalisht kujtimet dheefektet anësore të eksperiencave të kaluara seksuale, ju, duke u kthyer tek virgjëria sekondare, do të keni MUNDËSI të rifitoni në mënyrë emocionale, psikologjike dhe personale respektin për seksin. Ky është avantazhi i atyre që arrijnë ta bëjnë këtë. Virgjëria sekondare ka ndihmuar shumë adoleshentë dhe të rritur, që të kthehen në gjendje seksuale të shëndetshme, si mendore ashtu edhe fizike.

Keni pasur ose jo, ndonjë shqetësim në të kaluarën, mos lejoni të kaluarën të justifikojë qëndrimin tuaj në të njëjtën mënyrë. Jeni penduar ose jo për të kaluarën, tani që keni informacion të ri, llogaritni koston dhe hiqni dorë nga seksi. Mos u shqetësoni se çdo të mendojë dashnori apo dashnorja juaj e mëparshme. Vendosni të çlironi veten nga lidhjet e kënaqësisë seksuale adiktive.

PSE TË ZGJIDHNI VIRGJËRINË SEKONDARE?

Virgjëria sekondare, është çlirimi adoleshentëve nga ndjenja se janë zënë në grackë, ose janë skllavëruar nga aktiviteti seksual i hershëm.

Ja disa nga arsyet pse disa adoleshentët kanë zgjedhur virgjërinë sekondare:

-“ Për një moment ishte kënaqësi, por pastaj fillova të ndjej se ai po më përdorte mua”

-“Në të vërtetë u shqetësova mos infektohesha me ndonjë sëmundje infektive seksuale dhe me AIDS”

- “Sa më shumë bënim seks, aq më pak bisedonim. Më në fund u duk sikur ishim dy të huaj”

-“Një shoqja ime mbeti shtatzënë, që në herën e parë që bëri seks. Kjo më bëri të mendoj mos e pësoj edhe unë kështu”

-“Pas kënaqësisë fillestare, u ndjeva jo mirë për atë dhe veten”

-“Unë bëra seks vetëm se mendova që e doja me të vërtetë dhe se një ditë do të martohesha me të. Mënyra si veproi ai, më bëri të mendoj se, me të, nuk kalohet dot gjithë jeta. Seksi kurrë nuk na afroi me njëri-tjetrin”

Sa e sa adoleshentëve u sillen nëpër kokë këto mendime dhe të tjera si këto.

Kurrë nuk është vonë për një ndryshim të ri. Çdo i ri që dëshiron kthimin në virgjërinë sekondare, mund ta arrijë atë nëse vendos të ndryshojë dhe të shkëputet nga zakonet e vjetra. Largohuni nga njerëzit, vendet dhe situatat që dobësojnë vetëkontrollin

ËSHTË JETA JUAJ: VENDOSNI NDRYSHIMIN

Nëse ke vendosur që virgjëria sekondare vlen për ty, ti ke hedhur një hap të madh përpara, drejt lirisë seksuale.

Kjo nuk është e lehtë, sikur nuk është e lehtë të mbash një dietë nga do të heqësh ushqimin më të preferuar, ose të studiosh kur është më mirë të shikosh TV-në.

Ju mund ta bëni këtë. Zakonisht, duhen 21 ditë për të formuar një zakon të ri. Ju e keni ndërtuar një rrugë në trurin tuaj, nëpër të cilën shkoni pa u menduar. Ta ndryshonikëtë rrugë, duhet të mendoni shumë dhe të praktikoni një zakon të ri, që të shkoni në drejtim të ri.

Seks para martese? Vendimi më i mirë merret nga një njeri i stabilizuar.

Shpesh flas dhe konsultoj të rinj, që kanë bërë seks me një ose më shumë partnerë. Kur janë shumë të rinj, i këshilloj të heqin dorë nga aktiviteti seksual për pak vjet dhe t’i përkushtohen rritjes së tyre. Të çdo moshe qofshin ata, u rekomandoj me insistim të përdorin seksin e sigurtë.

Shumica e këtyre të rinjve ndjehen jo mirë dhe tëdëshpëruar. Gjëja e parë që do t’u këshilloja adoleshentëve seksualisht aktivë është: Mos bëni seks nën presion. Ndonjëherë, ndodh që një vajzë të shkojë me një të moshuar, ose me një burrë të martuar. Në këtë rast këshilla është: Largohu menjëherë nga kjo marrëdhënie, ty po të përdorin. Burrat e martuar kurrë nuk i lënë gratë e tyre për një adoleshente, ata vetëm i përdorin ato.

Ja dhe diçka tjetër që tërinjtë e kanë vështirë ta bëjnë: Sapo fillojnë të bëjnë seks, ata e kanë të vështirë të largohen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për vajzat. Natyrisht, këto të reja duhet të inkurajohen, të ndjekin instinktin e tyre, dhe të kthehen mbrapsht. Të bëhen përsëri fëmije dhe të mos bëhen të përdorura. Shumë nga këto të reja, duan ta ndërpresin seksin për disa vjet, deri sa ta kuptojnë veten më mirë dhe të ndjejnë përgjegjësinë për jetën e tyre.

Vendimi për të bërë seks, qoftë edhe për një grua dhe një burrë, është një vendim personal. Sot, ideja për të bërë seks para martesës, pranohet gjerësisht. Por vendimi më i mirë merret nga një njeri që është i stabilizuar në karrierë, që ka të ardhura të mjaftueshme për të qenë i pavarur dhe ka atë ndjenjën e sigurisë, që të jep marrja e një profesioni.

Sot mosha mesatare e martesës është rritur shumë. Djemtë martohen mesatarisht në moshën 27-vjeçare dhe vajzat në moshën 24-vjeçare. T’u kërkosh të rinjve të mos bëjnë seks deri sa të martohen, është një këshillë që rrallë kush do ta zbatojë. Por edhe të fillohet marrëdhënia seksuale shumë herët, prapë nuk është mirë. Gjërat që paraqesin rrezik, lejohet të ushtrohen në një moshë të caktuar dhe me leje (licencë). Kështu është kur nget makinën, kur përdor alkolin, duhanin, ashtu duhet të jetë edhe kur bën seks. Nuk lejohet një i ri, nga mosha 13 deri në 18 vjeç, të dalë në rrugë me makinë. Kështu nuk duhet të bëjë edhe seks.

Nesër nga Dr.Harxhi, në Faqet e së Dielës, mund të lexoni:

KUR DUHET TË FILLOJË JETA SEKSUALE

INTERVISTË

“21 vjeç: Pse nuk kam vendosur ende të bëj jetë seksuale...”

Të jetosh me rregulla, për shumë njerëz, është më komforte, nga sa të rrosh me impulse. E tillë është edhe vajza që pranoi të intervistohej për SH2-shin. Është nga Tirana, pas 4 ditësh ekzaktësisht, mbush 21 vjeç. Është e virgjër. Po e quajmë për lehtësi “Ejola”, por emri i saj është ndryshe.

Për fat të keq, nuk mundemi të japim më tepër hollësi se kaq. Ky ishte kushti i marrëveshjes sonë për të pranuar intervistën. Ajo u vetëofrua në redaksinë tonë me një telefonatë, pas botimit të shtunën e kaluar të historisë së një britanikeje, e cila ishte e virgjër në moshën 105-vjeçare. Ejola na tha se e quante të rëndësishme të shpjegonte këndvështrimin e saj dhe të vajzave si ajo mbi virgjërinë.

Ajo është një vajzë mbresëlënëse, e bukur, inteligjente.

Na tha se duhet të flasim për vajzat e virgjëra, që e kanë zgjedhur këtë rrugë, jo nga frika, as pse janë shumë të preokupuara, por për arsye të edukimit të tyre familjar dhe fetar.

Ejola, virgjëria juaj është një vendim, apo ka rrethana jetësore dhe familjare që kanë favorizuar këtë situatë?

Unë nuk do t’ju kisha telefonuar në rast se do të ishte fjala për rrethana rastësore. Është vendim, sigurisht.

Pse një vendim i tillë, nëse na lejoni?

Sepse besoj në diçka: që eksperiencat seksuale të hershme janë, zakonisht, jo perfekte. Besoj, gjithashtu,, që marrëdhënia seksuale, është më e mirë kur e krijon së bashku me dikë që e do. Unë dëshiroj të rritem dhe zhvillohem brenda vetes, përpara se të përfshihem në marrëdhënie intime me dikë që do të influencojë shumë tek unë. Nuk dëshiroj që të influencohem kaq fort dhe nuk lejoj dikë tjetër të ndërhyjë në jetën time fizike dhe psikologjike, përpara se të njoh mirë veten time.

Po ti pyesësh të gjitha vajzat, kur flasin për lidhjet e tyre, thonë që janë lidhur me këtë apo me atë, por në thelb janë duke kërkuar një djalë serioz dhe të përkushtuar. Mendon se ka ndonjë gjë të keqe në këtë mes? Në fakt edhe vajzat e tjera, në kërkim të princit të tyre janë, apo jo, njësoj si ti...

Sigurisht që secila zgjedh vetë si ta jetojë rininë, por për mua ai seksi për stërvitje që thoni ju, më ndjeni, po më duket pak harbut. Sidoqoftë, është një alternativë, por nuk është më i miri. Siç ju thashë, preferoj të mos bëjë fare seks deri në kohën e duhur dhe me njeriun e duhur.

Sipas Ejolës, cila është mosha ideale për t’u përfshirë në këtë marrëdhënie intime?

Koha në të cilën virgjëreshat ndjejnë se janë gati të fillojnë seksin, nuk përcaktohet nga mosha që matet me vite, por nga vetëbesimi i tyre. Disa njerëz janë të pjekur dhe me vetëbesim në moshën 18 vjeç, të tjerë zhvillohen me ngadalë. Çdo vajzë e virgjër dëshiron të rritet plotësisht, përpara se t’ia kushtojë trupin dhe mendjen e saj bërjes së fëmijve dhe kujdesit për ta.

Vajza që është shumë e interesuar për mësimet dhe aktivitetet e ndryshme, ndonjëherë është e keqkuptuar nga njerëzit. Ata do të doninqë dhe ajo ta “gëzonte rininë”. Ju shqetëson kjo?

Është pak gabim që të bësh një lidhje direkte mes vajzave që duan të ruajnë virgjërinë deri në momentin e duhur dhe vajzave që janë studioze. Nuk janë domosdoshmërisht i njëjti person (qesh).

Një vajzë e virgjër, thjesht dëshiron të mos përfshihet në seks dhe ta lërë atë për më vonë, kur të ketë kohë të lirë, si për të gjitha interesat e saj të tjera. Jeta e tyre, në të vërtetë, nuk është aq e vështirë sa mendojnë të tjerët nga jashtë.

Flisni në familje rreth kësaj teme?

Kam mbështetjen dhe aprovimin e familjes, të miqve dhe besimin e tyre.

Keni mikesha të ngushta?

Sigurisht që po.

Edhe ato janë të virgjëra?

(Qesh). Jo, të gjitha. Po vajza virgjëreshë mund të jetë shoqe e mirë e një vajzës tjetër seksualisht aktive. Shpesh ajo di më shumë, nga sa di vajza seksualisht aktive, për periodat, për shtatzëninë dhe hapat që duhen marrë, kur dikush është në vështirësi. Virgjëresha ka kohë të lexojë për këto çështje dhe mendimi i saj i ftohtë, e bën atë shpesh këshilluese për të tjerat

Jeni fetare?

Kam besimin tim, mënyrën time për këtë. Lutjet, kisha, xhamia dhe meditimi, të gjitha i japin jetës komfort kur i beson.

Një mesazh për bashkëmoshataret?

Abstenimi nga seksi, është një jetë e disiplinuar. Ata kanë më shumë vetëkontroll nga sa kanë moshatarët e tyre. Kjo disiplinë është më shumë ndihmuese se e dhimbshme.


Mosha mesatare kur të rinjtë fillojnë jetën seksuale, ndryshon në varësi të rracës, vendbanimit (fshat ose qytet ), kombësisë, fesë, familjes, shokëve dhe shumë faktorëve të tjerë. Unë, nuk mendoj se do të ketë për adoleshentët një moshë "mesatare", që, kur do ta arrijnë, do të jepet sinjali: "tani është koha për seks". Moshë mesatare do të thotë që, disa vajza janë më të mëdha dhe disa më të vogla kur fillojnë të bëjnë seks.

Vajza dhe gra të rritura rreth 20 vjeç, tregojnë për shumë histori seksuale, të cilat kanë kaluar pa asnjë vlerë emocionale në jetën e tyre. Ato, edhe pse e kanë ndjerë vëmendjen e dashnorëve në kohën që bënin seks, më vonë u ndjenë të zhgënjyera prej tyre, veçanërisht, kur ata shkuan me partnere të tjera seksuale.

Seksi të bën të ndjehesh mirë por, kur nuk të vinë më zakonet, ankthi se ke mbetur shtatzënë, është shumë i dhimbshëm.

Po qe se mbetesh shtatzënë, ti duhet të vendosësh: do ta mbash fëmijën, apo do të bësh një abort. Shumë gra, që i kanë mbajtur fëmijët, tregojnë të dëshpëruara se, shtatzënia e padëshiruar në adoleshencë, ua ka prishur krejt rininë e tyre "normale".

Edhe ato nëna të reja që i lindën fëmijët dhe i dhanë ata për adaptim, gjatë gjithë kohës, kanë jetuar në ankth.

Ato vajza të reja që i lindën dhe i mbajtën fëmijët, humbën gjithçka të rëndësishme nga jeta e tyre shoqërore. Shumë prej tyre nuk mbaruan dot as gjimnazin. U bënë prindër, në një kohë që kanë nevojë vetë për prindër dhe kur akoma nuk janë të afta ta përballojnë financiarisht jetesën e tyre.

Ka edhe më! Vajzat që bëjnë seks të pambrojtur, kur nuk kanë arritur akoma moshën 17 vjeç, sipas statistikave, i kanë shumë të larta shanset që të sëmuren me kancerin e qafës së mitrës dhe të gojës.

Trupi i një adoleshenteje të re, nuk është akoma i zhvilluar mirë për tëmbajtur një shtatëzani dhe, mund të ndodhin gjëra që, kërcënojnë jetën e nënës dhe të fetusit. Gratë që e kanë filluar jetën seksuale përpara moshës 17 – 19 vjeç, tregojnë se seksi i hershëm është shumë i mërzitshëm, aspak special dhe se do të donin të mos e kishin bërë kurrë. Ato tregojnë se në krahasim me shoqet e tyre, seksualisht joaktive, ishin më pak të interesuara për seks nga mosha 20 – 40 vjeç dhe kjo, ka krijuar shumë probleme me partnerët e tyre.

Shumë adoleshente të reja, 13 deri në16-vjeçare, mendojnë se aktiviteti i hershëm seksual, do t'u sjellë shumë gjëra të rëndësishme. Kjo, në fakt, nuk është e vërtetë. Ato mendojnë se duke bërë seks, do t'i mbajnë djemtë për një kohë më të gjatë afër vetes, do të gjejnë dashurinë, do të jenë më popullore midis shokëve dhe do të duken më të rritura.

Ka një fakt jetësor: 99.99% e njerëzve KURRË NUK E HARROJNË partnerin e interkursës së tyre të parë. Kjo ndodh sepse ky, është një hap me shumë rëndësi. Një hap, të cilin kurrë nuk e kthen dot mbrapa. Ky hap ka ndikim të thellë emocional, që pak të rinj e të reja nën moshën 17 apo 18-vjeçare, kanë aftësinë ta menaxhojnë.

Të humbasësh virgjërinë, është vendim madhor. Ti e mendon kryerjen e marrëdhënieve të para seksuale si momentin më të lumtur, por mos harro se, realiteti, mund të mos përputhet me fantazitë e tua. Shumë njerëz zhgënjehen nga akti i parë seksual. Ai mund të jetë shqetësues, alarmant, shtazor dhe pa asnjë kënaqësi.

Shumë adoleshentë e shohin interkursën e parë seksuale si gjë pa rëndësi, "Ohu! Punë e madhe!", - thonë ata.

Seksi me dikë, përmirësohet me kohë dhe eksperiencë, ashtu siç përmirësohet loja në piano ose ngasja e biçikletës. Kush del që ditën e parë në koncert dhe kush del që ditën e parë në rrugë me biçikletë. Interkursa e parë, që të jetë e kënaqshme, kërkon njohje të gjatë me njëri-tjetrin, kërkon besim, komunikim dhe përkushtim të mirë me shokun.

Ka edhe një faktor tjetër që meriton vëmendje.

Preferoj ta quaj"jargosja seksuale", gjithë atë proces reflektor të kondicionuar, ku seksi i hershëm, prish jetën seksuale pas martesës. Të gjithë dinë dhe kanë dëgjuar për eksperimentet e famshme të Pavllovit me qentë. Kur u tregonte ushqimin, qeni nxirrte pështymë. Sa herë që qenit i tregonte ushqimin, Pavllovi i binte ziles. Më së fundi, qeni mësohej (ose kondicionohej) të nxirrte pështymë çdo herë që binte zilja, edhe kur nuk kishte ushqim. Qeni jargosej kur binte zilja.

Kështu është edhe me seksin e hershëm. Shumë nga "vështirësitë seksuale në martesë", i kanë rrënjët në një proces të ngjashëm.

Përderisa seksi i hershëm është nga pikëpamja shoqërore një "JO" e madhe, akti seksual i ndaluar, shoqërohet me një shkallë faji, frike, dhe humbje të dinjitetit. Kjo është njëlloj për të dy partnerët, por është më e shprehur për vajzat. Ato ndjehen fajtore kur bëjnë diçka që besojnë se nuk duhet ta bëjnë. Ato humbasin respektin për veten, për sa kohë nuk jetojnë siç janë idealet e tyre jetësore. Ato tremben nga tri gjëra: mund t'i kapin duke kryer aktin seksual, mund të ngelen shtatzëna dhe mund të marrin ndonjë Sëmundje Infektive Seksuale.

Çfarë ndodh kur të rinjtë bëjnë seks herët? Çdo herë që bëjnë seks, ata "jargosen", domethënë ndjehen fajtorë dhe kanë frikë mos humbin vetërespektin. Kjo përsëritet shumë herë. Ata bëjnë seks dhe ndjejnë frikë, faj dhe ndjehen të flakur. Me kohë, të gjitha këto ndijime negative, bëhen shoqëruese të vetë aktit seksual. Ashtu si qeni e lidhte ushqimin me zilen, ata mësohen ta lidhin seksin me këto ndijime të pashëndetshme.

Tani supozoni që ata u martuan. Vetë martesa, mjafton që të ndjejnë faj, frikë dhe flakje, kur angazhohen në seks. Ata dorëzohen në krahët e partnerit në muajin e mjaltit dhe ndjejnë se janë tmerrësisht të frenuar. Ndjejnë gjithë atë faj, frikë dhe turp. Ata vazhdojnë ta lidhin seksin me fajin, me frikën dhe turpin e paramartesës dhe, në të njëjtën mënyrë, vazhdojnë ta ndjejnë edhe tani pas martesës.

Tamam si me ushqimin e qenit, shkaku i përgjigjes u hoq, por çdo herë që ata "i bien ziles" duke bërë seks, faji, frika dhe turpi do t'u kthehen përsëri. Mund të duhen muaj, ndonjëherë vite, që ata të rikondicionohen. Vetëm pas këtij rikondicionimi, jeta e tyre seksuale do të jetë e plotë dhe e çliruar. Mos u çuditni që, kaq shumë burra dhe gra janë të frenuar seksualisht dhe jeta e tyre seksuale vuan pas martesës. Janë të shumtë të rinjtë e të rejat që pyesin dhe kërkojnë ndihmë për të përmirësuar jetën e tyre seksuale martesore, e cila shpesh vuan pasojat e seksit të hershëm para martesës.

Tani le të pyesim: A ja vlen seksi i hershëm, që të vuash për vite të tëra në martesë?

BËNI ZGJEDHJE TË MIRA

Adoleshentët që kanë shkuar shumë larg, ose kanë bërë gjithçka, përsëri e kanë një zgjedhje. Ata mund:

Të zgjedhin të vazhdojnë të bëjnë seks të hershëm me të gjitha rreziqet, OSE, të zgjedhin të mos vazhdojnë të bëjnë seks. Të kënaqen me përfitime të tjera që ka respekti dhe vetëkontrolli. Të fitojnë lirinë seksuale.

Kthehuni tek thjeshtësia:

Thjeshtësia në veshje është zgjedhje personale: Të veshësh rroba dhe ta mbash veten në atë mënyrë, që të tregosh se dëshiron të trajtohesh si person dhe jo si një objekt seksi, është çështje personaliteti.

Shpesh, është e vështirë ta kuptosh dhe ta përcaktosh një rrobë si jo modeste, veçanërisht, në një kulturë si kjo e jona, që promovon tendenca provokuese. Rrobat që provokojnë dhe zgjojnë ndjenja seksuale, janë të brendshmet që njerëzit i blejnë kur martohen, ose kur bëjnë dhurata. Tani, ato i sheh kudo në rrugë.

Prindër, përpara se të diskutoni modestinë me adoleshentët tuaj, gjeni kohë të diskutoni me bashkëshortin ose me një shoqen tuaj. Nga vitet nëntëdhjetë e këtej, ne jemi mësuar me "sexy attire" dhe i kemi marrë ato si një gjë e zakonshme mode. Shumë adoleshente, as nuk e kanë idenë, se si "attire" e tyre, prek dhe nxit shokët e seksit tjetër.

Vajzat nuk e kuptojnë se rrobat e shkurtra, të lejuara, ndoshta, të vishen në shtëpi dhe në mbrëmjet e veçanta, janë një tërheqje e vërtetëseksuale për djemtë. Ai, të parën gjë që vë re është se ajo përpiqet të bëjë reklamë për veten. Si mund të përqendrohet ai tek personi i saj dhe tek bukuria e saj e brendshme,kur ai tërhiqet lehtësisht nga lakuriqësia e saj. Një vajzë që shkon me shokun e klasës në kinema, ose në kafe, gjysmë e zhveshur, tregon se në mendje ka më shumë se filmi dhe kafeja.

Diskutoni se cilat soje rrobash, e bëjnë një vajzë të duket sikur dëshiron të reklamojë trupin e saj. Merrni në konsideratë veshjet që janë shumë të ngushta ose të gjera, shumë të hapura, të çara, me vrima, me material transparent, ose me jakë V, që lejon të duken gjinjtë. Si mund të jenë teshat e shtëpisë dhe të mbrëmjes që vesh një vajzë, modeste? Si mund të vishen djemtë?

Shikoni në një katalog teshash, me modestinë në mendje. Ekzaminoni diferencat midis veshjeve seduktive dhe atyre modeste, të thjeshta (të rregullta) që akoma mund të jenë në modë.

Bëni pyetje që ta ndihmojnë fëmijën të kuptojë. Përdorni të qeshurën, humorin në këto biseda. Qeshni së bashku. E qeshura, është formë e mrekullueshme e intimitetit, që sjell një mirëkuptim special.

Vitet e adoleshencës karakterizohen shpesh nga konflikte. Bëni gjithçka që të jeni ndihmësi dhe inkurajuesi i adoleshentit tuaj, ndërkohë që ai po provon këto situata të reja në jetë. Le ta kuptojnë ata, se ju jeni këtu me eksperiencën tuaj, që t'i ndihmoni në këtë pjesë të vështirë të jetës së tyre.

Për sa kohë nuk jeni të zotët e vetes, bëni si t'u thonë prindërit

Seksi shpesh është shprehje e mrekullueshme dhe e fuqishme e dashurisë. Por, ashtu si zjarri dhe arma, ai nuk mund të përdoret nga dikush që është i papërgatitur dhe nuk di pasojat që vinë nga përdorimit i tij i gabuar. Nga kontaktet që kam me njerëzit, kam kuptuar se, edhe të rriturit, nuk janë të gjithë të përgatitur, qoftë dhe pjesërisht, për të trajtuar pasojat e sjelljeve të tyre të gabuara seksuale. Shtatzënia është rezultat natyral i seksit.Edhe po të jeni shumë të kujdesshëm dhe këmbëngulës në zbatimin e masave për të parandaluar shtatëzaninë (pak adoleshente janë të tillë), përsëri mund të mbeteni shtatzënë dhe të frikësuar.
Në rastin e një shtatëzanie të padëshiruar, çdo vajzë ka tre opsione për të zgjedhur dhe, në çdo njërin prej tyre, ka shumë gjëra të papëlqyeshme.

Aborti, është zgjidhja më e zakonshme që zgjedhin adoleshentet që mbeten shtatzëna. Zakonisht, vajzat e kësaj moshe, ndjehen shumë keq nga kjo zgjidhje. Është presioni i partnerit, i prindërve dhe i njerëzve të tjerë, që i detyron këto vajza të kuptojnë se nuk kanë rrugë tjetër për të zgjedhur. Kur një vajzë kryen një abort sepse nuk u ndihmua që të zgjidhte një opsion tjetër, ajo, në të njëjtën kohë, u hap derën shumë problemeve të karakterit emocional dhe shoqëror, që do ta shqetësojnë gjithë jetën.

Alternativa e dytë, që preferohet më shpesh, është të bëhesh prind i vetëm. Një vajzë e kësaj kategorie, është e detyruar të përballojë përgjegjësitë e një të rrituri përpara se të jetë gati. Në këtë mënyrë, ajo humbet shumë oportunitete për jetën e saj shoqërore. Oportunitete që, moshataret e saj, do t'i gëzojnë.

Alternativa më pak e pëlqyer është adoptimi, një zgjedhje shumë e dëshiruar por e vështirë, që e bën nënën e re të shqetësohet për fatin e fëmijës së saj gjithë jetën.

Është një e vërtetë e hidhur rritja e numrit të adoleshenteve që preferojnë të fshehin shtatëzaninë e tyre. Një pjesë e këtyre nënave të reja, që vendosin ta fshehin të vërtetën, janë diktuar. Ato, më vonë, janë gjetur përgjegjëse për fatin e bebes së tyre - të abandonuar ose të vdekur - dhe kanë përfunduar në burg.

Asnjë adoleshent nuk është aq i pjekur sa të arrijë t'i trajtojë në mënyrë efektive secilin nga këto përfundime. Në këto kushte, është shumë e zgjuar që, ata, të evitojnë tërësisht aktivitetet që mund të çojnë në shtatëzani të paplanifikuara.

Ka edhe një rrugë tjetër për vajzat e reja shtatzëna. Unë hezitoj ta zë në gojë atë, sepse ajo, shumë rrallë, është zgjidhja më e mirë. Disa adoleshente shtatzëna vendosin të martohen. Ndërsa këshillohet që, dy prindër, me dëshirë, ta presin një fëmijë, asnjë grua nuk duhet të martohet me një burrë vetëm pse ai ndodhi të jetë dhuruesi i spermës për fëmijën që ajo mbart. Po qe se adoleshentja është e pjekur dhe, midis dy të rinjve ekziston dashuria e vërtetë, martesa mund të jetë zgjidhje e mirë. Por, shumë pak adoleshentë, janë gati për përgjegjësitë e martesës. Kjo është martesë në një moshë shumë të re dhe përqindja e divorcit në këto tipa bashkimesh, është shumë i lartë.

Shumë adoleshentë mendojnë se janë shumë të kujdesshëm në sjelljet e tyre seksuale dhe insistojnë të thonë: "Nëse duam të bëjmë seks, kjo është puna e jonë dhe e askujt tjetër".Unë do të dëshiroja t'u bëja këtyre të rinjve këto pyetje:

1-A mund të tregoni kujdes si nënë për fëmijën tuaj?

2-A jeni të afta të duroni komplikacionet mjekësore që sjell aborti?

3-A do ta përballoni dot vuajtjen e gjatë e të mundimshme drejt vdekjes nga AIDS-i?

-Dhe pyetja e fundit:

4-Kush do t'i paguajë këto faturat tuaja: babai dhe nëna?

Në qoftë se nuk jeni në gjendje të paguani për gabimet e sjelljes tuaj seksuale dhe ua lini këtë atyre, atëherëm pritni deri sa të bëheni të aftë t'i dilni vetes zot. Mos mendoni se jeni të zotët e vetes dhe të aftë të merreni me një, ose me të gjitha këto mundësi, jo të rralla. Për sa kohë nuk jeni të zotët e vetes, bëni si t'u thonë prindërit.

Tani që unë thashë gjithë këto, të rinjtë duhet të më kuptojnë. Unë nuk dua t'i diskurajoj ata që të mos bëjnë interkursë për arsye thjesht morale ose religjioze. Këto që thashë, mbështeten, siç e shihni, në faktorë shëndetësorë dhe psikologjikë. Unë nuk kam thënë që të rinjtë të presin deri në martesë pastaj të bëjnë seks. Ka shumë autorë që e rekomandojnë këtë. Kjo është vështirë të zbatohet sot, kur martesa është shtyrë shumë në vite. Nga ana tjetër, po të veproni kështu, mund të ndodhë që, me vonesë, të kuptojnë se nuk janë seksualisht kompatibël me njëri-tjetrin. Unë dua që adoleshentët të jenë të mirinformuar dhe të dinë se ku shkojnë ..

Ka shumë adoleshentë seksualisht aktivë, që bëjnë seks, por ka edhe shumë të tjerë që nuk bëjnë. Sipas studimeve më të fundit të publikuar në revistën e të rinjve amerikanë "Seventeen", dhe sipas Fondacionit Kaiser Family, vetëm 22 përqind e vajzave dhe 49 përqind e djemve të moshës 15 deri 19 vjeç, kryejnë marrëdhënie seksuale rastësore. Por, duhet të dini se, seksi nuk pajtohet me rastësinë. Seksi kërkon marrëdhënie të qëndrueshme, mundësisht të gjata.

Në mbyllje dëgjoni këto dy këshilla:

1-Kush dëshiron të bëjë seks rastësor, duhet të mbrojë veten, duke përdorur gjithmonë kondomin dhe një formë tjetër të kontrollit të lindjes, siçjanë pilulat.

2- Të jeni të sigurtë se dikush – një shok, ose një familjar - e di se ku jeni dhe me kë jeni, veçanërisht kur ndodheni në situata seksuale, me njerëz që nuk i njihni mirë.

Është vendimi juaj nëse do të keni marrëdhënie që janë më së shumti ose totalisht seksuale. Disa veprojnë kështu dhe ndjehen mirë. Rëndësi ka të jesh i/e sigurtë, se bën tamam atë që dëshiron të bësh.


GJATË PREZANTIMIT TË PARË

Nëse thotë: Mund të takohemi dhe ndonjëherë tjetër?
Do të thotë: Mendoj që je vërtet e këndshme dhe do të doja të ta thosha qartë që të dalim përsëri, po kam frikë...

Nëse thotë: Je vërtet një vajzë e mirë!
Do të thotë: Nuk do të më shikosh më!

Nëse thotë: A do të jemi miq?
Do të thotë: Nuk je tipi im, por mund të më rregullosh ndonjë shoqen tënde?

Nëse të thotë: Do të të telefonoj!
Do të thotë: Kam vërtet ndërmend të të telefonoj, por kam frikë se ti mund të thuash po. Kështu do të dalim dhe gjithçka do të kthehet në një zhgënjim. Ose dhe më keq, nuk është aspak i tillë! Kështu duhet të hidhem në krahët e fejesës, martesës, fëmijëve?! Jo!

GJATË TAKIMEVE TË PARA

Nëse thotë: Po dalim së bashku.
Do të thotë: Kemi kaluar disa net së bashku dhe kemi bërë dashuri, por kjo nuk do të thotë se jemi të lidhur...

Nëse thotë: Po takohemi vazhdimisht.
Do të thotë: Po frekuentohet me ty dhe një tjetër..

Nëse thotë: Kemi shekuj pa u parë dhe kam menduar për ty..
Do të thotë: Nuk kam kryer marrëdhënie seksuale prej 3 muajsh

Nëse thotë: Duhet të dalim së bashku vetëm për vetëm?
Do të thotë: Kam frikë se po nuk i bëra gjërat përfundimtare, ti mund të dalësh me të tjerë…

Nëse nuk thotë asgjë për mundësinë për t'u takuar..
Do të thotë: Nuk ka lindur asnjë lloj "shkëndije dashurie..."

KUR DO TË BËJË DASHURI

Nëse thotë: Është e treta herë që dalim së bashku, apo jo??
Dote thotë: Është vapë, apo e ndjej vetëm unë?

Nëse thotë: Mendon se është e vërtetë ajo që thonë për midhjet si afrodiziakë?
Do të thotë: Dua të bëj dashuri!

Nëse thotë: (gjatë orgazmës): Të dua!
Do të thotë: Dua atë gjënë fantastike që po bën tani!

Nëse thotë: Nuk jam i përshtatshëm për një histori të gjatë dhe serioze.
Do të thotë: Dua vetëm të bëjmë seks.

Nëse thotë: Sa të dashur ke pasur?
Do të thotë: Unë jam më i mirë, apo jo?

KUR ËSHTË SERIOZ

Nëse thotë: Më pëlqen vërtet!
Do të thotë: Po bie në dashuri me ty, por nëse ta them, nuk mund të kthehem më prapa.

Nëse thotë: "E fejuara", kur të referohet ty…
Do të thotë: Ti je ajo që i gatuan, i rregullon shtëpinë dhe që miqtë e tij nuk mund të provojnë me ty.
Nëse thotë: Je një grua e mrekullueshme!
Do të thotë: Je një grua e mrekullueshme!

Nëse thotë: Të dua!
Do të thotë: Më bën shumë të lumtur kur jemi bashkë. Mendoj se ti mund të jesh gjysma ime... Çfarë kupton nga fjalët e tua?

Nëse i thua (pas prezantimit): A e njeh këtë grup?
Ai kupton: Të dëshiroj tani..

Nëse i thua: Çfarë bën në jetë?
Ai kupton: A fiton mjaftueshëm për t'u lidhur me ty?

Nëse i thua: Ish - i dashuri im është i marrë, vazhdon të më përndjekë...
Ai kupton: Jam ende e dashuruar pas ishtë dashurit tim.

Nëse i thua: Çfarë do të bëjmë të shtunën në darkë?
Ai kupton: Të dëshiroj, sot dhe përgjithmonë.

Nëse i thua (pasi keni bërë dashuri): Ishte vërtet shumë bukur!
Ai kupton: Ishte marrëdhënia më e mirë që kam pasur ndonjëherë. Ta bëjmë përsëri!

Nëse thotë: Ndoshta do të bënim mirë që të ngadalësonim paksa!
Do të thotë: Ndoshta do të bëje mirë që të ngadalësoje paksa!

Nëse thotë: Nuk e di çfarë dua!
Do të thotë: Nuk të dua ty!

Nëse thotë: Kam nevojë për hapësirë!
Do të thotë: Dua të ndahem nga ty, por nuk kam gjetur ende kurajën për të ta thënë qartë

Joshja, mund t‘i rezistosh, mjafton të mësosh


Gjërat më të bukura në jetë ose janë imorale, ose janë të jashtëligjshme, ose të bëjnë kockë e lëkurë", thoshte dramaturgu irlandez, George Bernard Shaw. Sekreti i betejës së përditshme kundër joshjes mund të përmblidhet me këtë frazë. Është përpjekja për të rezistuar, për të mbajtur larg diçka që na tërheq në të njëjtën kohë, aftësia për mos t‘iu dorëzuar instinktit.

Vetëkontrolli, që lidhet ngushtë me zgjedhjet më të mira, është "çelësi i suksesit të një jete të lumtur e plot gëzim". Gjithashtu është një vlerë e cila duhet mësuar që në fëmijëri, por nëse mungon kur jemi në një moshë madhore, atëherë duhet ushtruar dhe përmirësuar me kalimin e viteve. Revista e përjavshme, "New Scientist", i ka kushtuar një material interesant artit se si t‘u rezistosh tundimeve, duke publikuar edhe zbulimet e fundit që lidhen me temën në fjalë.

Një neuroshkencëtar nga "Trinty College" i Dublinit, përmes rezonancës manjetike ka treguar se vetëkontrolli është një aktivitet që përfshin kryesisht lobet frontale të trurit, veçanërisht anën e djathtë, një hapësirë që vazhdon të rritet e të modifikohet edhe pas moshës 20-vjeçare. Sipas studiuesit, ja sepse adoleshentët ndiejnë kënaqësi dhe plotësim si të rriturit, por ndryshe nga ata janë të aftë t‘i frenojnë impulset.

Kontrollimi i emocioneve, aftësia për të arritur një qëllim, si për shembull lënia e duhanit, humbja e kileve të tepërta duke mbajtur një dietë, janë të ndryshme te meshkujt dhe femrat. Diferenca të tilla, grupi i studiuesve të drejtuar nga neuroshkencëtari i ka vënë re te fëmijët e vegjël, duke filluar nga 4-vjeçarët. Përfundimi? Femrat arrijnë t‘i kontrollojnë më shumë impulset, një e dhënë kjo që sipas studiuesit irlandez shpjegohet me aspektet shoqërore, por edhe me ndikimin e hormoneve seksuale në tru. Ndonjëherë nuk mjafton të thuash "JO", siç sugjerojnë disa fushata kundër pirjes së duhanit apo përdorimit të drogave. Grupi i studiuesve irlandezë ka zbuluar se te personat që përdorin kokainë, hapësirat e lobeve frontale të trurit janë më pak aktive se ato normale. "Ka ndryshuar kapaciteti për të kontrolluar të gjitha tipet e impulseve. Pas përdorimit të kokainës, aktiviteti i trurit rikthehet në nivelin normal", thotë studiuesi dhe sugjeron se studimi mbi varësitë e ndryshme, që sot është përqendruar më tepër te mekanizmat e kënaqësisë dhe joshjes, duhet të marrë parasysh edhe ndryshimin e kontrollit të impulseve. Gjithsesi, ai pohon se joshjes mund të mësosh t‘i rezistosh. Sipas një tjetër studiuesi nga Universiteti i Nju Jorkut, për të rimarrë kontrollin e vetvetes duhet të ndjekim një plan të thjeshtë dhe të detajuar. Kryesorja është që të kemi një qëllim. Arritja e këtij qëllimi është hapi i parë për të përmirësuar vetëvlerësimin. Të mirat do të shihen edhe në situata të tjera.

Në ndryshim nga meshkujt, femrat arrijnë t‘i kontrollojnë më shumë impulset

Intervista

"Rreziku është varësia"

"Ndonjëherë, t‘i dorëzohesh me vetëdije instinktit mund të jetë e vlefshme, por duhet të mendohemi një çast, para se gjithçka të shndërrohet në vartësi, të mos humbasim aftësinë për të zgjedhur. Fundja, pas një dite të lodhshme e stresuese, është mirë të tentosh".

Cilat janë rreziqet kur nuk dimë të rezistojmë?

T‘i dorëzohesh gjithmonë joshjes tregon risi dhe siguri, por rrezikon të humbasësh edhe gjëra të rëndësishme. Kufiri është mes asaj që të jep kënaqësi dhe asaj nuk arrin të heqësh dorë. Kjo e fundit zvogëlon vetëvlerësimin dhe rrit ndjenjën e fajit. Shembujt janë të shumtë. Ai që më vjen ndërmend në këtë moment është tradhtia e një burri, i cili nuk i mendon pasojat pasi të kapet me presh në duar nga bashkëshortja.

Është e rëndësishme të dimë të përmbahemi?

Kjo cilësi, që me rritjen e moshës ndryshon, na ndihmon të zhvillojmë marrëdhëniet me të tjerët, të mos përjashtohemi nga grupi. Vetëkontrolli mund të mësohet, por herë pas here duhet të ngadalësohet. Të rriturit duhet ta dinë se kur është momenti t‘i dorëzohen instinktit, pra kur mund të pinë një gotë më shumë.

Po vetëkontrolli a është i dëmshëm?

Përmes pacientëve të mi shoh një problem: ka nga ata që i dorëzohen menjëherë instinktit. Edhe kur rriten, këta persona qëndrojnë në të njëjtin drejtim, sepse janë të paaftë për të bërë një tjetër lëvizje.

Gjashtë rregulla për t‘i rezistuar joshjes

Vendosni një qëllim

Vetëkontrolli është një burim i limituar: të kontrolloni emocionet dhe t‘u rezistoni joshjeve të shumta. Rrezikoni të viheni para një prove shumë të vështirë.

Planifikoni

Të bëni një plan duke nënvizuar çdo detaj, ju ndihmon për të arritur një qëllim të caktuar.

Merrni energji

Ashtu si aktiviteti fizik, edhe vetëkontrolli kërkon punë dhe energji. Kini kujdes dhe mos kërkoni shumë nga vetja.

Ushtrohuni

Vetëkontrolli mund të ushtrohet njësoj si një muskul. Fillimisht niset me gjërat e thjeshta. Për shembull, përdorni forcën e vullnetit për të shkuar në palestër.

Zgjidhni qëllimin

Është më e thjeshtë të realizoni atë që ju propozohet, pavarësisht sa i rëndësishëm apo i zakonshëm është qëllimi.

Mendoni pozitivisht

Mendoni gjithmonë se do t‘ia dilni mbanë, përqendrohuni te momenti ku do të keni arritur atë që dëshironi. Do t‘ju shërbejë që të keni sukses.

Të jetosh i ndarë, për të qenë bashkë


Living apart together", të jetosh i ndarë, për të qenë gjithnjë bashkë. Kjo është tendenca e fundit, e cila po thellohet mes shumë çifteve, jo vetëm ndërmjet të rinjve, por edhe mes të rriturve. Duket se largësia është e aftë të zgjojë një pasion të zjarrtë, por edhe të zgjidhë probleme për shumë çifte të cilat janë në krizë. Sipas një raporti të shoqërisë së statistikave, janë rreth 1 milion persona, të cilët për të pasur një partner apo partnere të qëndrueshme, vendosën të mos jetonin më në të njëjtën shtëpi. Pra, dashuria në distancë tregon një nxitës të fuqishëm, sepse momentet intime janë zgjedhur me kurë dhe larg nga impenjimet e përditshme të rutinës shtëpiake e asaj në punë. Sipas studiuesve, në fakt, duke mos jetuar në të njëjtën shtëpi, ndihmon në zgjimin e pasionit dhe forcimin e raportit..., sidomos të çifteve që janë në krizë. Avantazhet?

Rikthimi për të bërë të dashuruarin lejon organizimin më mirë të takimit, duke bërë kujdes edhe në detajet më të vogla, si zgjedhjen e të brendshmeve, kurën për të krijuar një ambient relaksues dhe të qetë, në të cilin mund të çlirohesh nga çdo kompleks dhe të "rrëshqasësh" më tej. Pra, thelbi është se takimi bëhet më spontan, duke e nxitur partnerin për mbrëmjen dhe raportin. Pra, mungesa e përkëdheljeve dhe pakënaqësia seksuale e s‘poston pasionin drejt gjërave që mund të gjenden me lehtësi: si ushqimet e ndryshme. Gjithashtu, numri i grave të pyetura tregon se asnjëherë nuk duhet filluar një histori dashurie kur je në dietë. Sigurisht që këtë ua këshillojmë edhe çifteve, të cilët janë bashkë prej shumë vitesh.

Ata duhet të gjejnë në këtë modalitet një zgjidhje të problemeve të tyre, por një sugjerim i veçantë është për të gjithë ato çifte që kanë dëshirë të zbulojnë dëshirën dhe kënaqësinë për të qëndruar së bashku edhe pas një periudhe të gjatë krize. Nga ana tjetër, zbulohet se më shumë se gjysma e meshkujve iu duket seksi mënyra për të parë partneren e tyre të gatuajë dhe më shumë se gjysma mendojnë se po t‘i dhurojnë një ëmbëlsirë është një strategji e mirë për ta bërë për vete. Në fakt, ndarja fizike ul dëshirën e partnerëve për një marrëdhënie të zjarrtë..., pikërisht si dikur kur ishin të fejuar. Mungesa e dashurisë rrezikon lidhjen Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, një në tri gra kujdeset më shumë sesa burri për fëmijët. Një numër gjithnjë e më i madh baballarësh, për nevojshmëri apo për zgjedhje, vendos që të qëndrojë në shtëpi për t‘u kujdesur për fëmijët. Në vendet evropiane gjërat po ndryshojnë edhe për meshkujt. Kërkimi i një leje prindërore për të qëndruar me fëmijët nuk është më kaq "skandaloze" si në të shkuarën. Cili është revolucion i llogarive bankare dhe i rolit? Cili është çmimi për t‘u paguar? Cilat janë ndikimet mbi çiftin? Sipas një studimi të bërë nga Universiteti i Virxhinias, gratë të cilat kanë një pagë më të lartë në krahasim me bashkëshortët divorcohen më me lehtësi dhe iu dedikohen më pak efekteve familjare. Aspekti më interesant është se lidhjet nuk prishen gjithmonë për pakënaqësitë e mashkullit, por për ato të femrës.

Kjo sepse e anasjella e roleve sjell çekuilibrime të forta në brendësi të jetës në çift: nga edukimi i fëmijëve te seksi, duke kaluar te plotësimi i detyrave. Koncepti i mashkullit dhe i femrës gjithnjë e më shumë është vënë në diskutim. Mashkulli, prej shekujsh është udhëheqësi i familjes. Është e vështirë të çrrënjosësh këtë lloj koncepti edhe pse në këtë sens disa hapa të rëndësishëm janë bërë. Kur mashkulli humbet vetëvlerësimin, rreth një zgjedhjeje apo të një situate, në mënyrë të pashmangshme ka pasqyrime për qetësinë e çifteve, sepse mashkulli humbet fuqinë e tij të joshjes dhe "appeal"-in e tij. Dhe femra, në anën tjetër, fillon të lëkundet sepse shpresat e saj janë nënvlerësuar.

Gjithçka të çon drejt një problemi që ekziston pas kaq shumë vitesh në jetën në çift: një jetë e vakët seksuale. Përmbysja e roleve nuk bën gjë tjetër veçse përkeqëson një situatë të partnerëve, që ka qenë edhe më parë e përkeqësuar: dyshime, mëri, zhgënjimet. Por cila është zgjidhja? Përveç sensit të mirë dhe impenjimit reciprok, të cilat fatkeqësisht ndonjë herë nuk mjaftojnë, është e nevojshme të ristrukturohen në një përcaktim të roleve duke çrrënjosur tradhtinë.


Ndodh që edhe pse jeta në çift funksionon, asaj t'i mungojë ana e fortë e seksuale. Si i bëhet? Edhe kur ka një përputhje të mirë seksuale, mund të ndodhë që erotizmit t'i mungojë fantazia. Bëhet fjalë për ato "devijimet" e vogla që thyejnë paksa rutinën. Është një situatë që mund të zgjasë, por që ka një zgjidhje të thjeshtë. Të pyesësh: Përse heshtet? Çfarë bëhet? Të bësh surpriza, të organizosh mbrëmje romantike dhe në shtrat të kërkosh ato gjëra që të pëlqejnë: shpesh mjafton të çlirosh fantazinë dhe emocionet.

Përputhja seksuale
Lidhjet vetëm me bazë seksuale janë gjithmonë të rrezikuara. Ka çifte që si arsye të lidhjes së tyre kanë vetëm përputhjen seksuale. Megjithëse kjo mund të vlejë vetëm për njërin prej partnerëve. Bëhet fjalë për lidhje të pabarabarta? Në përgjithësi janë burrat që i parapëlqejnë këto situata, për të evituar përfshirjen emocionale. Këto pasoja i përjetojnë gratë, të cilat nëse nuk vetëvlerësohen, besojnë se aq meritojnë. Femrat i përjetojnë mirë këto eksperienca, në momentin kur gjejnë partnerin e duhur, pra "eksperimentojnë". Por në këtë rast ato rrezikojnë, të mbërthehen në lidhje të parakohshme, që po të zgjasin, dëmtojnë vetëvlerësimin e tyre. Në një marrëdhënie duhet të vendosin të dy partnerët rreth asaj që u pëlqen të bëjnë. Shpesh herë ndodh që të vendosë ai kur duhet bërë dashuri dhe gjithmonë kërkon të drejtojë lojën, është i ëmbël dhe pasionant. Pra, një partner ideal. Është për të ardhur keq që në momentin e të bërit dashuri, kthehet në egoist. Është një situatë e shpeshtë, me rrënjë kulturore dhe psikologjike. Si lind nevoja për të drejtuar gjithmonë lojën? Nga pasiguria: ndihet superior vetëm brenda modelit tradicional të aktivit, nëse do të ishin të barabartë, ose do të ndryshoheshin rolet, pavetëdija e tij do të provokonte një krizë sigurie. Si të përballemi me situatën? Me një komunikim të butë dhe real. Për shembull, lojëra erotike që ndryshojnë zakonet e mësuara: ai nuk do të ndihet i vënë në provë e do t'ju ndjekë natyrshëm.

Mungesa e marrëdhënieve
Ka periudha të caktuara kur abstinenca, mungesa e marrëdhënieve, mund të jetë një zgjedhje e ndërgjegjshme për t'i drejtuar energjitë në fusha të tjera. Në përgjithësi hiqet dorë nga seksi në pritje të një takimi më domethënës. Ose, nëse preferohet që energjitë të drejtohen tjetërkund: Ndodh kur jetohet në një moment krijues. Në këtë rast është e vlefshme për të ndërtuar identitetin. Kur duhet reflektuar? Nëse abstinenca kthehet në shqetësim. Por edhe kur ekziston dëshira për të bërë dashuri, por evitohen raportet nga frika për të hyrë në kontakt me tjetrin. Ka një problem nëse është një mënyrë për të ngritur barriera.

Çifti i përkryer
Çifti i ri i përkryer është elastik. Që të dy mund të mos jenë në një mendje me njëri-tjetrin, madje edhe të grinden, por pastaj ia nisin sërish nga e para, me po atë zjarr dashurie. Çifti i ri i përkryer është spontan. Që të dy janë të hapur ndaj ndryshimit, të gatshëm për të ndryshuar mënyrën e jetesës, mendimet, humorin dhe zgjedhjet. Çifti i ri i përkryer e shfaq afërsinë e vet në prani apo në mungesë të të tjerëve. Që të dy e përkrahin pjekjen e njëri-tjetrit, dinë ta kuptojnë gjendjen emotive të tyre, edhe duke arritur t'i fshehin deri në njëfarë mase dallimet.

Romantizmi në dashuri

Romantizmi është një mënyrë për të shprehur dashurinë tuaj, ndjenjë e cila bën t'u rrahë zemra fort sa herë që jeni pranë partnerit. Mos prisni asnjëherë raste të veçanta për të shprehur dashurinë tuaj. Sigurohuni të ushqeni lidhjen dashurore që keni krijuar duke vënë në zbatim disa këshilla praktike me të cilat specialistët sigurojnë se kanë një efekt mjaft pozitiv në jetën e një çifti. Shpesh duket e pabesueshme dhe e paarritshme krijimi i një lidhjeje e cila karakterizohet nga harmonia dhe dashuria mes partnerëve, aq sa kur e sheh tek të tjerët të duket diçka ireale, por që sipas studiuesve është krejt e kundërta. E rëndësishme është që të transmetosh dhe të përcjellësh ndjenja dhe emocione te partneri apo partnerja, duke bërë që ai apo ajo të ndihet e dëshiruar. Thuaji partneres ose partnerit "të dua", të paktën një herë në ditë. Edhe pse mund të jetë i sigurt, personi që keni në krah ka nevojë t'u dëgjojë ta thoni këtë fjalë.

Mos flisni pa u menduar

Nuk duhet të flasësh asnjëherë pa u menduar! Dhe kjo këshillë vlen dhe është e rëndësishme edhe për marrëdhëniet në çift. Mendohuni dy herë para se të flisni nëse jeni me nerva. Mos u përpiqni të flisni nëse jeni të mërzitur, thjesht heshtni ose qëndroni larg njëri-tjetrit. Dilni për pak çaste të merrni ajër dhe të qetësoheni, dhe kur të riktheheni sërish tek partneri do të shihni se mërzia ka mbetur pas dhe do të jeni gati të përkëdhelni dhe puthni njëri-tjetrin. Mos përdorni sekretet e partnerit apo dobësitë e tij gjatë një zënke për të lënduar, apo edhe në një situatë të zakonshme. Ajo çfarë juve u duket e parëndësishme, idiote, mund të jetë diçka shumë serioze për partnerin tuaj. Merrni në konsideratë atë çfarë është e rëndësishme për njeriun e zemrës dhe mos e diskutoni atë me miqtë apo familjen tuaj.

Mosha dhe jeta seksuale

Jeta seksuale është një moment i rëndësishëm për çdo njeri dhe i pazëvendësueshëm, jo vetëm për riprodhimin, por edhe për cilësinë e jetës. Një jetë e kënaqshme seksuale të çliron nga streset, ka efekte qetësuese, është element i rëndësishëm në marrëdhëniet e çiftit dhe harmoninë familjare. Ndërkaq, aftësia seksuale varet nga denduria e raporteve. Në bazë të statistikave, del që në periudhën e jetës aktive seksuale (deri në 40 vjeç), i aftë seksualisht quhet ai person që realizon minimalisht 2 akte seksuale në javë. Nëse denduria e raporteve është më e paktë, do të thotë se këtu ka një problem. Meqenëse faktori moshë është përcaktues në jetën seksuale, ne themi që vendi ynë, duke pasur një popullsi me moshë të re, ka jetë aktive seksuale. Përgjithësisht, aktiviteti seksual pushon mbi moshën 70-vjeçare. Sipas statistikave, meshkujt 70-vjeç në 62% të rasteve e të pamundur aktin seksual.

1…2…3… dhe seks


Me siguri duhet të kesh dëgjuar nga mikeshat e tua se ato gjithmonë paskan ditur ta sjellin në qejf partnerin, edhe atëherë kur ishte e pamundur. Jo, jo! Mos mendoni se mikeshat e tua janë femra superseksi… Përkundrazi, janë të zakonshme po aq sa dhe ti. Gjatë ditës, bëjnë amvisën, nënën, nëpunësen… e kur vjen darka, sigurisht, edhe superfemrën. Thjesht ato përdorin disa truke të vogla, që ndoshta ti akoma nuk i ke kuptuar. Nëse mendon se mund të memorizosh 4 këshilla të thjeshta (që mund t’i bëjë çdo femër), atëherë shumë shpejt edhe ti do të shijosh çmenduritë e botës së krevatit.

Rruga për në shtrat

Dihet, kalon nga stomaku. Nëse nuk di të gatuash, atëherë gjej një restorant aty pranë, ku mund të porosisësh për dy persona. Pas një vakti të mirë, ai do të dijë si të ta shpërblejë në krevat. Vetëm sigurohu që të mos porosisësh ushqime të rënda, sepse, në vend që të kesh një natë pasionante me të, do të marrësh vetëm gërhimat e një gjumi të rëndë top.


Drita, qirinj dhe… aksion!

Nuk ka gjë më sensuale se krijimi i atmosferës së duhur në dhomën e gjumit. Duhet të tregohesh e kujdesshme për ndriçimin e sidomos që, veç abazhurëve me drita të zbehta (mundësisht të kuqe), të kesh ndezur edhe disa qirinj.

Të brendshmet: sa më të kursyera

E keni parasysh thënien e famshme të Coco Chanel-it: “Nëse vishni një fustan të pahekurosur, të gjithë do të mbajnë mend fustanin. Vishuni që të bini në sy dhe të gjithë do t’ju mbajnë mend vetëm ju”. Me siguri që Coco, kur është shprehur kështu, nuk ka pasur në mendje rrobat e gjumit. Sidoqoftë, askujt nuk i bën dëm nëse lë mënjanë T-shirt-in dhe hyn në shtrat me një këmishë të vockël superseksi.

Çokollatë dhe shampanjë

E dimë, e dimë… kjo është gjëja më e preferuar e femrave. Por, kësaj radhe, nuk është fjala për të blerë atë fustanin e vitrinës në dyqanet e ish-bllokut, prej të cilit nuk e heq dot mendjen. Mendo për disa “blerje surprizë”, të cilat meshkujt i adhurojnë aq shumë.

Pasi shtrove një darkë të mirë për të, krijove atmosferën në dhomën e gjumit, e veshe edhe atë gjënë e vockël seksi, ja ku vjen momenti për të zbuluar surprizat e radhës. Çokollatë, shampanjë dhe... fundi i historisë imagjinohet lehtë. Lyeje pra, trupin me çokollatë, vendos në sfond muzikë seksi, rrasi në dorë një gotë shampanjë dhe ai do ta kuptojë që sonte kanë për të shpërthyer fishekzjarrë.

Lëri buzët të ...

Dhe nuk e kemi fjalën për të nxjerrë ndonjë tingull. Mos ia nis me avazin e keq për të shfryrë dufet e një dite të mërzitshme pune apo punëve që të presin të nesërmen – akoma më keq – të flasësh për ndonjë problem të pazgjidhur. Në vend të ankesave, përdor puthjet. Kështu, ai ka për ta kuptuar se sonte nuk ka për të fjetur asnjëri prej jush.

Dashuria ne peshore

A jeni vërtetë te dashuruar?
Sa jeni te dashuruar?
Ndjenja nuk fshehet. Megjithëse mund te besh përpjekje, atë do ta shprehesh ne një a tjetër formë.

Këtyre pyetjeve do t'i pergjigjeni...

Si mund ta dij nëse vërtetë jam i/e dashuruar?
A e ndjen mungesen e tij/saj, a permallohesh?
Provo te largosh nga sytë e tu atë person, apo të mos ia degjosh zërin një kohe, provo ta bindesh veten se ai person nuk është për ty, nuk e meriton të jesh me te, ne këtë rast, nëqoftëse nuk e bind dot veten, po vazhdon te te mungoj, e permallohesh për te, dije se je i/e dashuruar me atë person.

Atij/asaj a i dukem simpatik/e?
Mos nxito! Bukuria e jashtme nuk është çdo gjë. Mund te te zhgenjej. Mos e merr për dimenzion pamjen e jashtme për ta gjykuar një person, ndonëse bukuria është e brendshmja e një njeriut; morali, shpirtlehte, sinqeriteti, butesia, urtësia etj.. Mund të jesh prej atyre qe mund te pyesin: po çfarë e shtyri atë ta martoj atë? Nuk qenka e bukur fare.
Pergjigja: dashuria
Por, mos shiko ne pasqyrë!
Ajo qe sheh mund te te gënjej, madje shumë!
Shiko ne sytë e atij/asaj qe te do! Pyete: si te dukem?
E di c'do të thoshte?
"Je njeri shumë i mirë! Të dua shumë!"
Nuk te shikon ne fytyre, edhe pse sytë e tij janë te ngulitura ne fytyren tënde. Por te shikon me zemren e tij shpirtin tënd, moralin tënd, bukurin e sjelljeve tua.
Besomni, bukuria është bukuria e shpirtit! çfarë te bukura reflekton shpirti yt, e jo pamja jote.

A i kam diktuar ndonjë ves te keq?
Nëse po, nuk je e/i dashuruar. Nëse jo, e ke dashuruar!
Të dashuruarit nuk shohin veçse cilësitë e mira dhe anet pozitive te te dashurve të tyre. Natyrisht, dashuria është diçka qe te magjepse, ligeshtone aftësinë e te gjykuarit, e mira e kësaj, sepse mund te dashurosh duke gjykuar te brendshmen e mirë te tij/saj, por ana e keqe e kësaj është se me kohën, kur te zbuloni veset e saj/ te tij negative (apo qe nuk përputhet me personalitetin tuaj), do t'ju bezdise.
Prandaj, edhe kur te dashurosh, mundohu te diktosh anet negative ne partnerin tuaj, me urtesi e gradualitet, kështu, duke zbutur njeri-tjetrit veset e keqija, mund të arrihet edhe deri sherimi i njeri-tjetrit.

A ka ndikim ne personalitetin tim?
Të bën te buzeqeshesh a te qeshesh ndonjë fjale e vogël, qe po të shkruhej ne leter askujt nuk do t'i bënte përshtypje?
Mund t'ju merzise apo t'ju argetoj shumë lehtë?
Të qeshurat e tij/saj, ju bën juve te qeshni me gjithë shpirt?
Lotet e tij/saj ju bën sikur diçka ne zemren dhe mendjet tuaj po vlone?
Shikimet e tij/saj drejt teje, ju bën te zhyteni ne kujtime?
Jini te drejtë ndaj vetvetes ne përgjigjet ndaj këtyre pyetjeve. Dijeni se, aq me intenzive e te realizueshme te jenë ato qe u përmenden, aq me intenzive dhe e fuqishme është dashuria juaj. Nëse je i/e dashuruar, partneri juaj është i vetmi qe mund t'ju heq merzine, e te vendos buzeqeshjen ne buzët tua, e t'ju bëj këtë botë te bukur. Me shikimet e tij/saj ne fytyren tuaj mund t'ju bëj te harroni brengat e problemet tuaja. Nëqoftëse jeni te dashuruar, jeni nën ndikimin e njeri-tjetrit, ecni me hapat e njeri-tjetrit, aq me shumë jeni te kapur për te, aq edhe ka peshe dashuria juaj.

Të sillen gjithnjë ne kujtese fjalët e tij/saj?
Nuk mund t'ju shpetoj asnjë fjale qe ua thotë i/e dashuri/a, por forca e kësaj dashurie është nëse ne kujtesen tonë nuk ruhen vetëm fjalët, germat, po edhe tingujte e atyre fjalëve e germave qe dilnin nga i/e dashuri/a.

Kur ju ipet një dhurate nga i/e dashuri/a si dhe sa e vleresoni?
Vlera e dhurates apo kuptimi i dhurates?
Ne castin kur e merrni dhuraten, çfarë ju sillet nder mend?
Nepermjet kuptimit qe percjell ajo dhurate mund ta kuptosh sesa te do, po edhe nëpërmjet reagimit tuaj ne castin e marrjes se asaj dhurate e kupton sesa i/e dashuruar jeni.

A e ndjej kohën kur ndodhem me te?
Aq më pak te ndjesh kohën sa je me te, aq me shumë jeni te dashuruar me te.

A ndjehem e sigurtë me te?
(Me shumë për femrat)
Kur jeni me te, ndihesh e qete dhe e mbrojtur? Fjala: të kesh besim ne te dashurin tënd, është gjë e madhe! Ky është një rrezik! Mund të mendosh se te dashuron, e t'i bindesh ne vertetesin e kësaj dashurie, por, mund te perjetosh një zhgenjim e dështim te papershkrueshem e te pakapercyeshem!
Një qe te dashuron, rrallehere flet për pamjen tënde: sytë, floket, hunden, buzët. Nuk te bën komplimente. E as nuk te joshe.

Kur mund te ndihem e sigurtë kur jam me te?
Një qe te dashuron, te mbrone. Të keshillon për mirë, e te ruan nga te keqijat. Nuk lejon njeri te te afrohet, dhe është ruajtes i betuar i nderit dhe moralit tënd. Nëse mund te besh ndonjë gabim, te përmirëson. Atëherë, ky vërtetë ju dashuron.

A xhelozoj?
Nëqoftëse shihni te dashurin tuaj duke i buzeqeshur te tjerëve, e duke folur me ta panderprere, e juve për ato çaste nuk ju shikon, a ndiheni se nuk po ndjeh prezencen tënde, dhe behesh nevrike?
Ndoshta mund te xhelozoni se mund t'ua rrembejne! Aq me shumë te xhelozoni për te dashurin tuaj, aq me shumë rendon edhe dashuria juaj.

A jam ne qendër te vemendjes për te?
Kur flas, kur bëj një veprim, ia tërheq vemendjen? Nëse bleni ndonjë rrobe, çfarë ju thotë? Nëqoftëse te thotë: nuk me pëlqen, sepse zbulon bukurin tuaj te tjerëve - dijeni, se ju do shumë!
Dhe, aq me shumë të jeni ne qendër te vemendjes për te dashurin tuaj, aq edhe ju do!


A jam i dashuruar, dhe dashuria ime sa peshoka?
Kur jeni ne shoqerin tuaj, ndiheni te vetmuar, preferoni te heshtni, flisni pakëz. Ju bezdise edhe ndonjë gjë me e vogël kur jeni te permalluar për te dashurin tuaj. Nëqoftëse ndodh e kundërta, jeni ne shoqerin tuaj, ndiheni te lumtur, flisni, e asnjë gjë nuk ju bezdise e as nuk ndiheni bosh, dashuria jote ende nuk është e plotë.

12. I rilexon mesazhet e tij/saj shpesh
11. Ecen shumë ngadalë kur je me te
10. Pretendon se je e/i turpshem kur je me te
09. Kur mendon për te zemra te rreh gjithmonë e me shpejt
08. Kur degjon zërin e tij/saj...buzeqesh pa asnjë arsye
07. Kur sheh atë, nuk i ve re njerëzitë e tjerë përreth teje
06. Fillon te degjosh kenge te lehta
05. Fillon të mendosh gjithmonë e me shumë për te
04. Emocionohesh vetëm nga aroma e tij/saj
03. Kupton qe gjithmonë buzeqesh me vete kur mendon për te
02. Do beje çdo gjë për te...
01. Tani qe po lexon këtë, kishe vetëm një person ne mendje te gjithë kohën...

Abortion
(Aborti)
Përfundimi i një shtatzënie. Në shumë vende aborti kryet para 4 muajve të shtatzënisë, por mund të kryhet edhe në muajin e gjashtë. Abortet kryhen me ndërhyrje kirurgjikale ku një tub futet në mitër dhe shkëput embrionin.


Abuse
(Abuzimi)
Abuzimi ndodh kur fëmijët lëndohen, neglizhohen apo përdoren nga të rriturit dhe fëmijët e tjerë. Ai mund të ketë formë fizike, emocionale dhe seksuale. Abuzimi nuk ndodh për fajin e personit të abuzuar.


Adolesence
(Adoleshenca)
Adoleshenca është periudha e jetës pas pubertetit dhe para moshës madhore. Prejardhja vjen nga latinishtja që do të thotë "rritje". Është periudha kur ndryshimet fizike ndikojnë në trup.


Adultery
(Tradhtia)
Marrëdhënia seksuale mes një personi të martuar dhe dikujt tjetër, i cili nuk është burri apo gruaja e personit në fjalë.


Age of consent
(Ligjshmëria seksuale)
Mosha në të cilën ligji lejon kryerjen e marrëdhënieve seksuale, që në Shqipëri është 18 vjeç.

Aids
(SIDA)
Ekzistojnë shumë mënyra për të ulur rrezikun e infektimit nga AIDS, por ajo mbetet një sëmundje serioze dhe vdekjeprurëse që transmetohet nga marrëdhëniet seksuale.

Amenorrhoea
(Amenorrea)
Mungesa e ciklit menstrual.

Bacterial vaginosis
(Vagine me bakterie)
Shkarkimi vaginal që prek 12-20 % të grave në moshë riprodhuese dhe shkakton erë të pakëndshme është debatuar gjatë, nëse është seksualisht e transmetueshme pasi është shfaqur edhe tek femrat e virgjra. Specialistët shprehen se kjo sëmundje mund të shkaktohet nga mospastrimi i duhur i vaginës, përdorimi i sapunit, xhelit të dushit, ndryshimet hormonale që ndodhin gjatë ciklit menstrual, faktorë gjenetikë dhe sperme të mbetur në vaginë pas një akti seksual të pambrojtur. Mjekimet bëhen vetëm me rekomandimet e mjekut.

Bestiality
(Brutalitet ose shtazëri)
Marrëdhënie seksuale mes një njeriu dhe një kafshe. Kjo lloj marrëdhënieje konsiderohet ilegale në shumë vende.

Bisexual
(I dygjinishëm)
Të ndihesh seksualisht i tërhequr si nga femrat dhe nga meshkujt.

Breasts
(Gji, gjoks)
Vajzave u formohet gjoksi duke filluar nga faza e pubertetit dhe vazhdon t'u rritet për disa vjet me radhë derisa përfundon zhvillimi gjinor. Forma dhe madhësia varet nga formimi i trupit dhe hormonet, i cili është i ndryshëm në femra të ndryshme. Për çdo shenjë apo ndryshim që vëreni në gjoksin tuaj duhet të informoni mjekun, në mënyrë që të parandaloni sëmundjen.

Carnal knowledge
(Njohuri sensuale ose fizike)
Term ligjor që nënkupton marrëdhënie fizike.

Casual seks
(Seks rastësor)
I referohet një marrëdhënieje të shkurtër seksuale pa lidhje emocionale.

Celibacy
(Beqari ose përkore seksuale)
Jetë pa marrëdhënie seksuale.

Cervical smear test
(Testi për dëmtim në qafën e mitrës)
Një test që zhvillohet për të identifikimin e ndonjë ndryshimi në qafën e mitrës, e cila tregon nëse më vonë do të shfaqet kanceri. Nuk kryhet nën moshën 20-vjeçare.

Chlamydia
(Lloj sëmundjeje)
Një infeksion shumë i përhapur i transmetuar seksualisht. Sidomos nën moshën 25-vjeçare. Shumica e njerëzve, si burrat edhe gratë nuk kanë ndonjë simptomë identifikuese dhe mënyra më e mirë për të mësuar për këtë infeksion është duke iu nënshtruar një testi.

Circumcision
(Synetllik)
Heqje kirurgjike e lafshës së penisit tek një burrë ose fëmijë që bëhet zakonisht për arsye kulturore apo besimi. Synetllëku tek femrat nënkupton heqje të ndonjë pjesë të klitorit apo vulvës, që është ilegale në pjesën më të madhe të shteteve të botës.

Clitoris
(Klitor)
Një pjesë e vogël në fillim të vaginës së femrës që është shumë e pëlqyeshme për të prekur, i cili fryhet kur femra është e nxitur seksualisht.

Date rape
(Përdhunim në takim)
Kur dikush që ju njihni pasi mund të keni dalë me të një ose dy herë ju detyron që të kryeni marrëdhënie seksuale edhe pse ju nuk doni, ose kur dikush ju hedh ilaçe që sjellin gjumë në mënyrë që ju të mos mbani mend çfarë ka ndodhur, kemi të bëjmë me përdhunim në takim.

Dental dam
(Llastik dentar)
Është llastiku i hollë që përdoret nga dentistët për të mbrojtur pjesë të gojës në të cilat nuk po punohet. Kjo formë llastiku përdoret edhe gjatë seksit oral për të ulur rrezikun për ndonjë infeksion. Për shkak të hollësisë së tyre ato nuk ulin ndjeshmërinë dhe kënaqësinë.

Depo-Provera
(Lloj kontacepivi)
Një metodë shumë e efektshme prezervativi. Femrës i bëhet një injeksion çdo tre muaj. Nuk parandalon depërtimin e ndonjë infeksioni të transmetuar seksualisht.


Diaphragm
(Diafragmë kontraceptive)
Një metodë kontraceptive e cila vendoset në pjesën e jashtme të vaginës së femrës.

Drugs and alcohol
(Ilaçe dhe alkol)
Shpesh e shton seksin, po mund ta bëjë atë edhe më pak të kënaqshëm. Ekstazitë mund t'ju bëjnë të silleni në mënyra që nuk mundtë kishit menduar kurrë dhe mund të shtyjnë orgazmën si te femra dhe tek mashkulli.

Një burrë i vështirë është i këndshëm e i urryer njëherësh, i ëmbël dhe i ashpër, joshës dhe acarues, i qëndrueshëm dhe rraskapitës, egoist dhe bujar, zemërgur dhe plot përkujdesje. Me pak fjalë është kundërshtia vetë. Për një çast ju duket sikur po fluturoni nga gëzimi dhe sakaq ju kaplon vuajtja e zemërata. Dhe më e keqja është se ju vazhdoni ta doni pavarësisht nga këto, madje keni nevojë për të. Të paktën sot, nesër nuk i dihet kurrë. Kurrë nuk jeni të sigurta nëse e doni, përse e dashuroni, nëse vërtetë keni nevojë për të, apo është thjesht forcë zakoni. Veç një gjë është e sigurt: ai ka qenë dhe mbetet tejet i rëndësishëm për jetën tuaj, herë për të mirë e herë për të keq. Eshtë burri juaj i vështirë.

Çlirohuni nga zemërimi

Duket kaq e paarsyeshme që burri, i cili sapo ka kaluar një natë të këndshme me gruan të jetë i mllefosur dhe i pakënaqur të nesërmen në mëngjes, aq më tepër nëse nuk ka asnjë shkak për këtë. Kjo skemë “afrim-largim”, e quajtur ndryshe edhe “tërheqje- shtytje”, haset rëndom dhe ndodh jo vetëm pasi ke bërë dashuri, por edhe fjala vjen pas një mbrëmjeje të bukur të kaluar në teatër, ose pasi ke vallëzuar deri në agim. Disa njerëz ndodh që t'ia mbathin të frikësuar… Burra e gra, që janë të lidhur së bashku, gjithsesi, duhet t'i japin njëri-tjetrit mundësi të provojnë ndjenja si zemërimi, nervozizmi, pakënaqësia, apo vetmia, qoftë edhe pa pasur ndonjë arsye bindëse apo duke dhënë arsye që në pamje të parë duken marrëzira; të gjitha këto e mbajnë në këmbë një marrëdhënie. Sa herë burri i jetës suaj sillet si i marrë, apo shpreh ndjenja aspak normale, përpiquni të reflektoni dhe tregohuni të matur. Duke qenë se të tilla ndjenja janë kaq të befta është e lehtë t'ia nisësh zënkave që s'të shpien gjëkundi.

Zemërimi është një ndjenjë e dëmshme

Të gjithë e kemi provuar ç'është zemërimi, pavarësisht se sa na pëlqen ose jo. Kjo ndjenjë zgjat vetëm disa sekonda, në shfaqjet e saj më të skajshme. Ashtu si rrezet X, zemërimi përshkon mendjen dhe trupin. Si ndjenjë provohet fizikisht, ka shfaqjen e vet të jashtme, por përjetohet edhe në mënyrë të pavetëdijshme, kur nuk e kuptojmë që jemi të zemëruar, xhelozë apo të depresuar. Të tjerët mund ta vënë re që jemi të inatosur nga shkëndijat që na lëshojnë sytë, nga faqet e përflakura, nga dihatja e rëndë apo nofullat e shtrënguara, kurse vetë ne jo…Zemërimi është ndjenja që e mohojmë më shpesh bashkë me xhelozinë dhe fyerjen; menjëherë mbas tyre vijnë ndjenjat që shprehin dashuri. Si burrat dhe gratë e urrejnë njëlloj zemërimin, por për arsye të ndryshme.

Mos i thoni burrit se e ka gabim

…Sado që mund të jetë e vështirë të shohësh burrin tënd që shpreh ndjenja të pakuptueshme për ju, duhet t'i bëni ballë tundimit për ta bindur që e ka gabim. Duke qenë se shpesh ndjenjat irracionale janë të lidhura me situata të caktuara, do të qe më e udhës për ju të mos përziheshit, ndonëse mund t'ju ketë ardhur në majë të hundës, me qëllim që t'i shmangeni ballafaqimit me ndjenjat që provon burri juaj në ato çaste. Kur veproni kështu, jo vetëm që i shmangeni zënkave të kota, por edhe i jepni të kuptojë sa e dëmshme është sjellja e tij për marrëdhënien.

Zhgënjimi mbas aktit seksual

Duhet të jenë të paktë ata që provojnë një ndjesi të tillë pas një marrëdhënieje seksuale të këndshme me partnerin, e megjithatë kjo ndjenjë lind si te burrat, ashtu dhe të gratë. Edhe pse një marrëdhënie seksuale fort e këndshme fizikisht dhe emotivisht mund të realizojë disa prej ëndrrave tuaja më të shfrenuara, akti seksual mund të ngjallë tek ju zhgënjimet e mëparshme. Ja si e përshkruan një grua: “Të gjitha dëshirat tona… dëshirat kundërshtuese… presin të realizohen. Duam që partneri të jetë i fortë dhe nga ana tjetër të na jepet i gjithi, që të na sundojë dhe të na nënshtrohet njëherësh… të na përdhunojë e të tregohet i ëmbël me ne…”. Edhe burrat kanë fantazitë e tyre për partneren e përkryer seksuale. Eshtë e vërtetë që, nëse kjo do të realizohej burri nuk do të ishte aspak më i lumtur se ju, nëse do të kishit realizuar fantazitë tuaja. Por, gjithsesi ndodh të ngulë këmbë që ju ta ndiqni në fantazinë e tij dhe nëse nuk e bëni mbetet i zhgënjyer.

Ndërgjegjësohuni në marrëdhënie

Nuk mund ta detyroni burrin tuaj të ndryshojë, por mund të ndikoni tek ai. I vetmi kontroll që gjithsecili nga ne mund të ushtrojë është kontrolli mbi veten. Kur ndaloni një hop dhe i shihni gjërat me qetësi, duke vlerësuar familjen tuaj, në fakt shihni një hap përpara drejt kontrollit të vetvetes. Eshtë e vështirë të ndryshosh vetveten, sepse mund të tregohesh më i rreptë, më kritik dhe më kërkues ndaj vetes se çdokush tjetër. Pra, që të jeni të paanshëm duhet të zhdukni nga përfytyrimi për veten çdo koncept për të mirën, apo të keqen. Në botën e marrëdhënieve përjashto dhunën fizike, nuk ekziston e drejta apo e gabuara, e mira apo e keqja. I vetmi parim që duhet të ndiqni për të vlerësuar veten në marrëdhënie me burrin që doni është ndërgjegjësimi.

Janë këto 10 arsye se sa i dobishem është seksi.


1. Disa sprova kanë vërtetuar se seksi e forcon imunitetin.

2. Seksi mund ti zevendesoje barerat për kokedhimbje. Gjatë orgazmes, truri prodhon endorfine qe kan efekt për zbutje te kokedhimbjes.

3. Seksi e lehteson migrenen.

4. Seksi te bën te bukur. E rit prodhimin e estrogjenit qe bën lekuren te bute dhe floket te shkelqejne.

5. Seksi i rregullt i forcon eshtrat dhe parandalon osteoporozen(lloj semundjeje reumatike).

6. Seksi është i mirë kundër gremcit gjatë menstruacioneve.

7. Seksi e rregullon ciklin menstrual.

8. Seksi ka efekt kundër stresit(nëse do të kishit kohe për seks).

9. Seksi është kure e mirë për pagjumesine. Pas orgazmes, trupi prodhon me tepër serotonine qe ka efekt te mirë për gjume.

10. Seksi i mirë mund te te zgjate jetën. Disa hulumtime tregojnë se njerëzitë e lumtur jetojne me gjatë.

Dy studente nga Dortmundi I Gjermanisë, kanë vënë bastë pas një "grindjeje” se cila prej tyre mund të ndrëroj më shumë burra brenda 24 orëve. Shoqet Natalie dhe Tina kanë sfiduar njëra tjetrën në garën të cilan e kanë publikuar në interenet, ku në të njejtën kohë kanë kërkur konkurent për garën e tyre, të cilëve u kanë premtuar edhe nga 50 euro. Bastie është fituar nga Natalie, e cila arriti që bëj seks me 64 mëshkuj, ndërsa humbi shoqja e sajë e cila pasi kaloi në shtrat me mashkullin e 52 u dorëzua dhe nuk kishte fuqi më.

Për të realizuar garën e tyre dy studentet kanë marë me qira sejcila nga dy dhoma me nga 150 euro, në një shtëpi takimesh në Kolonia.
Dy studentët mëshkujve në lajmërimin e tyre në interenet, u kanë ofruar eksperiencë të jashtëzakonshme dhe shpërblim prej 50 eurosh. Në këtë garë janë paraqitur 1800 mëshkuj të moshave të ndryshme.
Dy vajzat janë habitur nga ky interesim I madhë I mëshkujve, ndërsa interesimi I tyre u ka forcuar bindjen njëra tjerës se cila është me e fortë, do të kënaqen me seks.

Femrat që e konsumojnë kanë më shumë dëshirë për marrëdhënie intime

Eshtë hedhur për një kohë të gjatë ideja që çokollata ka një ndikim euforik në ndjeshmërinë e trupit. Pushtuesit panë Perandorinë e Montezumës të konsumonte një sasi të madhe kakaoje, në formën e një pijeje të cilën ata e quanin çokollatë, përpara se të hynte në harem. Më pas ishin pushtuesit spanjollë të cilët forcuan edhe më shumë idenë se çokollata ishte një produkt aziatik i cili u soll në Evropë. Ky dyshim është vërtetuar edhe nga Giacomo Casanova, një nga dashnorët më të mëdhenj të historisë. Vetëm në sajë të kërkimeve të fundit shkencëtarët kanë “shthurur” karakteristikat e çokollatës dhe ndikimin që ajo ka tek njerëzit. Është vërtetuar se çokollata përmban sasi të vogla simulantësh kafeine. Ajo njihet gjithashtu edhe si faktori që ndikon në rritjen e nivelit të serotonit, një kimikat i prodhuar në formë natyrale në tru, i cili ndikon në uljen e ankthit. Serotoni në pjesën më të madhe të rasteve mendohet se shkakton të njëjtin efekt me mariuanën, ku për të arritur të njëjtën kënaqësi një individi i duhet të hajë 11 kilogramë çokollatë të zezë. Por asnjë nga këto karakteristika nuk mundëson lidhjen mes të ngrënit të çokollatave dhe rritjes së kënaqësisë seksuale. Studiuesit shprehen se sasia e endofinës, e cila prodhohet nga ngrënia e çokollatave, ndikon në rritjen e kënaqësisë seksuale.
Studiuesit
Në mbështetje të kësaj teorie vjen edhe një studim tjetër, i cili studion sjelljen seksuale mes femrave që kanë ngrënë çokollata dhe mes femrave që nuk kanë konsumuar shumë të tilla. Sipas studiuesve italianë, femrat që konsumojnë rregullisht çokollata kanë jetë seksuale më të mirë sesa ato që për arsye të ndryshme nuk i konsumojnë çokollatat. Femrat të cilave u pëlqente të ëmbëlsoheshin çdo ditë me një çokollatë kishin nivelin më të lartë të dëshirës, joshjes dhe kënaqësisë seksuale. Urologu Andrea Salonia nga spitali San Raffaele, Milano, pyeti 163 femra për konsumimin e çokollatave dhe përmbushjen e tyre seksuale. Kërkuesi arriti në përfundimin se “femrat të cilat kanë konsumim të çokollatave treguan nivel më të lartë të dëshirës për seks sesa femrat të cilat nuk e kishin këtë zakon. Çokollata ka një ndikim pozitiv fiziologjik në seksualitetin e femrave”. Studiuesi Salonia, thotë se për të gjitha femrat të cilat kanë një nivel të ulët të libidos, konsumimi i çokollatave mund të jetë një mënyrë shumë e mirë për të rritur epshin e tyre. Ai beson se çokollata mund të jetë një mjekim shumë i veçantë për femrat të cilat shmangin seksin pasi vuajnë nga tensioni paramenstrual. “Çokollata nuk është një lloj ushqimi, është si një ilaç”. Femrat të cilat paraqesin gjendje jo të mirë shpirtërore para ciklit menstrual vuajnë shumë edhe në aktivitetin seksual. Unë mendoj se të ngrënit e çokollatave mund të përmirësojnë ndjeshëm dëshirën e tyre për të bërë seks”, tha Salionia. Përveç faktit se një marrëdhënie e seksit dhe çokollatës nuk mund të provohet me 100% siguri, rezultate shkencore të ndërthurura me studimet e sjelljes sigurojnë një argument detyrues për ndikimin e çokollatës në dëshirën seksuale tek të dyja gjinitë, aq të sigurt sa që studiuesi jep këtë këshillë: Bëjeni çokollatën pjesë të dietës tuaj ditore.

Romantizmi është një mënyrë për të shprehur dashurinë tuaj, ndjenjë e cila bën t’u rrahë zemra fort sa herë që jeni pranë partnerit. Mos prisni asnjëherë raste të veçanta për të shprehur dashurinë tuaj. Sigurohuni të ushqeni lidhjen dashurore që keni krijuar duke vënë në zbatim disa këshilla praktike me të cilat specialistët sigurojnë se kanë një efekt mjaft pozitiv në jetën e një çifti. Shpesh duket e pabesueshme dhe e paarritshme krijimi i një lidhjeje e cila karakterizohet nga harmonia dhe dashuria mes partnerëve, aq sa kur e sheh tek të tjerët të duket diçka ireale, por që sipas studiuesve është krejt e kundërta.

10 këshillat që ata japin janë:

1. Thuaji partneres/it “të dua”, të paktën një herë në ditë. Edhe pse mund të jetë i sigurt, personi që keni në krah ka nevojë t’u dëgjojë ta thoni këtë fjalë.
2. Përshëndetjen e mëngjesit apo të rikthimit pas punës në shtëpi shoqërojeni gjithmonë me puthje dhe nëse atë ditë po mendoni edhe për të kryer marrëdhënie seksuale shtojini edhe një përqafim.
3. Bëni “takime dashurie” me partnerin për gjithë jetën tuaj. Trajtoheni partnerin edhe më mirë nga sa e keni trajtuar kur jeni njohur në fillim. Mos harroni, jini të përzemërt, buzëqeshini partnerit sa herë që rikthehet në shtëpi, mbajini duart njëri-tjetrit gjatë një shëtitjeje që bëni të dy, etj.
4. Lërini pas defektet e tij. Nëse jeni të lidhur me një djalë /vajzë që nuk është shumë e rregullt, atëherë keni dy alternativa t’i përsërisni ato që bëni dhe të mërziteni të dy, ose ta këshilloni butësisht që ai të mos i përsërisë më. Mos vini re faktin që lë veshjet e tij vend e pavend, që nuk pastron tryezën pas darke etj.
5. Përqendrohuni tek pozitivja. Në vend që të mendoni vetëm për një fjalë apo veprim të gabuar të tij, e cili u ka mërzitur shumë, mendoni pozitivisht, mendoni të gjitha gjërat e bukura që bën për ju, fjalët e ëmbla që u pëshpërit në vesh etj.
6. Mendohuni dy herë para se të flisni nëse jeni me nerva. Mos u përpiqni të flisni nëse jeni të mërzitur, thjesht heshtni ose qëndroni larg njëri-tjetrit. Dilni për pak çaste të merrni ajër dhe të qetësoheni, dhe kur të riktheheni sërish tek partneri do të shini se mërzia ka mbetur pas dhe do të jeni gati të përkëdhelni dhe puthni njëri-tjetrin.
7. Mos përdorni sekretet e partnerit apo dobësitë e tij gjatë një zënke për të lënduar, apo edhe në një situatë të zakonshme. Ajo çfarë juve u duket e parëndësishme, idiote, mund të jetë diçka shumë serioze për partnerin tuaj. Merrni në konsideratë atë çfarë është e rëndësishme për njeriun e zemrës dhe mos e diskutoni atë me miqtë apo familjen tuaj. Një lidhje dashurore bazohet në besim dhe intimitet.
8. Mendoni së pari për partnerin tuaj. Nëse të dy e bëni këtë, atëherë të dy i keni dhënë një ndihmë të madhe lidhjes suaj. Thuaji “po” partnerit sa më shumë të jetë e mundur, plotësojini atij edhe dëshirat më të vogla dhe mos e pengoni të shijojë aktivitete apo të tjera gjëra që i kanë dhuruar kënaqësi para se të lidheshit. Do të shihni se do të merrni të njëjtën kundërpërgjigje.
9. Respektoni partnerin tuaj. Mos e përgojoni atë me asnjëri. Kur flisni për të dashurin tuaj përdorni gjithmonë fjalë që tregojnë dashuri dhe respekt në radhë të parë.
10. Gjeni një mënyrë për t’u bashkuar të dy çdo ditë. Zbuloni çfarë u përshtatet dhe ndihmon me të vërtetë marrëdhënien tuaj. Hani jashtë bashkë, takohuni për të pirë çajin e pasdites, shtrihuni në krevat për të përkëdhelur njëri-tjetrin, bëni një shëtitje etj. Mund t’i alternoni gjërat dhe të thyeni rutinën.
Mos harroni, sa më shumë të jepeni pas lidhjes suaj aq më e bukur bëhet ajo. Bëni dashurinë dhe romancën pjesë të ditës suaj.

Seksi do t'ua lehtësoj jetën vetëm nëse është i llojit që ju përgjigjet juve - i llojit që kultivon dhe rit intimitetin emocional, ngase më të pakta janë gjasat që do të do të humbasni të pakënaqur nëpër botë.

1. Na ndihmon të kuptojmë se çka është më e rëndësishme për ne.

Gjeneratat e reja kanë mundësi të panumërta që çdo ditë të përballen me ygjedhje të reja. Vetëm disa dijnë të jenë të durueshëm, ngase aty shpesh përzihet edhe frika dhe presioni nga gabimet. Të gjithë tmerësisht kërkojmë mënyrë më të thjeshtë të jetës. Njëra nga strategjitë është që thjeshtë të pyetemi: "çka është në të vërtetë e rëndësishme nëjetën time?" Në njërën bga anketat, rreth 59 % të femrave deklaruan se seksi është me rëndësi të veçantëë dhe vetëm 9 % mendojnë se është i parëndësishëm fare. Seksi do t'ua lehtësoj jetën vetëm nëse është i llojit që ju përgjigjet juve - i llojit që kultivon dhe rit intimitetin emocional, ngase më të pakta janë gjasat që do të do të humbasni të pakënaqur nëpër botë. 52 % e femrave e përcjellë një rregull: "As mos mendo për seks gjersa nuk je në lidhje serioze." Seksi është i rëndësishëm vetëm ngase vendos intimitet në sfera më të larta. Seksi ju lejon që pranë personit tjetër të jeni plotësisht të lëndueshëm fizikisht dhe emocionalisht. Nëse nuk ka dashuri, as seksi nuk ka kuptim!

2. Për shkak të seksit e çmojmë dashurinë

Në pyetjen se "Kur është seksi më i mirë?" shumica nga anketueset përgjigjet: "Kur ka dashuri në të". Nëse ka të bëjë vetëm me aktin e pastër fizik, të jeni të bindur se nuk do të kënaqeni. Shumë femra i mbushin bateritë e tyre emocionale perms seksit. 40% e femrave mendojnë se seksi i forcon lidhjet emocionale. Të njëjtën gjë e kanë deklaruar edhe ato që kanë përdorur të dyja metodat e seksit. Më shumë se një e treat e anketueseve kishin shijuar seksin pa dashuri: 53 % në lidhje të pasuksesshme, 42% në aventura për një natë dhe 40% nëpër flerte të parëndësishme dhe pa obligime. Gjithsesi gjithnjë mund të gjindet 5% e atyre që mendojnë se erotikë e zjartë dhe e vërtetë ka qenë nata me të panjohurin. Megjithkëtë ato seksin e tillë e përshkruajn si akt fizik e jo emocional. Ato thonë se s'ka turp në këtë vetëm ngase janë anonim, por megjithatë shumica e tzre nuk mund ta paramendojnë seksin pa dashuri.

3. Mund të lavdëroheni gjatë seksit

Femrat kanë dëshirë të flasin: 94 % nga të anketuarat theksonin se shpesh bisedojnë me shoqe rreth seksit. 50% e tyre bisedojnë për këtë çështje sa here që të taohen. Ato dëshirojnë që përvojën e mirë ta ndajnë me dike dhe në të njëjtën kohë kur janë jo të sigurt dhe të pakënaqur, kërkojnë këshilla nga njëra tjetra, sidomos nga personat që kan besim në to. Është interesante se femrat jasht lidhjeve martesore më shumë flasin për përvojat e tyre kur takohen me shoqet. Një e treat e tyre flasin për seks të mrekullueshëm dhe kanë dëshirë t'i përshkruajn detajet, 90% i shkëmbejnë informatat për kontracepcion dhe teknikat e gjërat tjera, 63% krahasojnë përvojat e tyre më të mira, më të çmendura dhe të hidhura. Natyrisht se pak edhe e teprojnë.

4. Temë e mirë është biseda me partnerin

Pa partnerin nuk do të kishim edhe biseda të mira dhe interesante. Përveq kësaj gjithnjë është mirë me i ndarë kënaqësitë dhe pakënaqësitë me personin që e dashurojmë P.Sh. 48% e femrave dëshirojnë më tepër seks dhe të gjitha herët a vonë e bëjnë këtë në marrveshje me partnerin e prej tyre 43 % duke biseduar me të dhe 41% heshturazi, duke dërguar sinjale të heshtura por të efektshme trupore. Asnjëherë nuk duhet kritikuar partneri, po gjithnjë duhet dhënë vullnet pozitiv. Gjithnjë thuani "kështu është mirë" dhe asnjëherë "mos, çka po bën!" 20% e femrave nuk ndërmarina asgjë kur janë të pakënaqura. Duhet ditur se heshtja për partnerin mund të jetë tejet frustruese. Mund ta humb interesimin për ju.

5. Seksi e ushqen egon

Në pyetjen se "Si ndihen në lidhje të afshtë", 66% e femrave kanë theksuar se kanë vetbesim të plotë. 50% e tyre theksuan se ndihen tejet seksi dhe bëhen dashbnore që kanë shumë kërkesa. Kjo natyrish nuk do të thotë që kanë dëshirë ta ndërrojnë partnerin apo të kenë më shumë në të njëjtën kohë. Kjo ide nuk u pëlqen gati askuj. Do të thotë se vetëm lidhja e ngrohtë monogame i bënë të lumtur (66%), optimiste (80%), dhe më mirë ia dalin me probleme jetësore (58%). Pikërish vetëm pse seksi u jep siguri, për këtë dhe ndihen me shumë dëshira dhe më seksi. 89% e tyre thonë se më së miri, më të shëndetshme dhe më me vetbesim ndihen kur janë të kënaqura me veten si njeri. Atëherë janë dhe më të lumtura. Vetëm 12% të femrave gjejnë ndihmë te alkooli dhe stimulanset tjera.

6. Seksi është aventurë pa pagesë

Ajo që dikur konsiderohej tabu, sot është në praktikë të gjerë. Gati të gjitha anketuset i kanë prvuar pozitat standarde (nga anash, nga prapa, pozitën misionare…). 92% e kanë shijuar seksin oral, ndërsa shumë nga ato kanë shkuar edhe më larg në seks me gjërat që Kamasutra (filozofi dhe praktik hindus për seks) i quan me emra të quditshme. Eksperimentet janë të nevojshme gati për secilën. Jo vetëm që e largojnë monotoninë por edhe janë kyqe në forcimin e lidhjes fizike dhe psikike mes partnerëve. Gati gjysma e të anketuararve kanë shijuar seksin në vende publike ndërsa 40 % e tyre nganjëherë lundron në ujërat e sado-mazohizmit! 72 % shërbehen me vibratorë, vajra për masazhë, ndërsa 20% e kanë provuar seksin me tre persona menjëherë. Gati 60% e tyre kanë ëndëruar për seks me femër ndërsa 14% e tyre për metodat sado-mazohistike, me zingjirë dhe kamxhikë!

7. Ju pajton

Disa nga arsyetimet e femrës për t'iu shmangur seksit janë:"Jam e lodhur", "Nuk ndihem mirë". Një nga arsyetimet tjera që është mjaft e pamoralshme është edhe se: "të refuzosh mashkullin është argëtim!" Në pyetjen se "pse i shmangen seksit?", femrat kryesisht janë përgjigjur: "Për shkak të lodhjes", "shpesh nuk jam e disponuar", ndonjëherë edeh "jamë e hidhëruar me të". Megjithatë arsyetimet e llojit: "nuk dua as të paramendoj se më ka gjithnjë në dispozicion" si dhe "du t'i hakmirem" i takojnë jokorrektësisë emotive. Kjo nuk do të thotë se t'i vendoseni atij në dispozicion kundër vullnetit tuaj, por t'i thuani se jamë e hidhëruar apo e lënduar, dua njëherë të diskutojmë e pastaj shohim.

Test: I matur apo fleksibel.

1. Është ora 2 e natës dhe sinjali tashmë i njohur të thotë që në celularin e të dashurit tënd ka ardhur një sms. Ndërkohë ai fle i qetë, nuk ka dëgjuar asgjë. Ti çfarë bën?
a) Rrëmben telefonin dhe fshihesh në banjë për ta lexuar?
b) Rrotullohesh në krevat derisa ta zgjosh dhe i bën një skenë “paraprake” xhelozie pa ditur ende se ç’shkruhet në atë sms?

2. Zbulon se i dashuri yt është në shënjestër të një prej kolegeve të tij dhe e keqja tjetër është se ai ndjehet i mikluar nga ky fakt. Ti ...?
a) I zë pritë poshtëë zyrës dhe pret t’i kapësh në flagrancë ndërsa ndajnë bashkë pushimin e drekës?
b) E mbulon me pyetje (e persekuton) sa kthehet në shtëpi?

3. Ndodhi, ai ka kaluar një natë me një grua tjetër, sapo e pranoi vetë. Ti ç’bën?
a) Pas një skene histerie, mbledh gjithçka tënden dhe ikën; kjo histori mori fund?
b) Pyet e pyet pa fund; kërkon të dish gjithçka për tjetrën; qan e dëshpërohesh megjithatë konsideron pozitiv faktin që ai ta ka rrëfyer vetë.

4. Pas asaj që ndodhi:
a) Raporti juaj ka ndryshuar tërësisht; ai tregohet shumë i vëmendshëm ndaj teje dhe vazhdon të bëjë gjithçka që ti ta falësh.
b) Vazhdon ta persekutosh me 1000 pyetje dhe nuk pushon së përplasuri në fytyrë atë që ndodhi

5. Ka kaluar pak kohë nga “ngjarja e madhe”. Ai është bërë më i ëmbël, më i dashur, megjithatë...
a) Sa herë që ka një impenjim pune, ti dyshon për një tjetër tradhti të mundshme
b) Je dorëzuar. Je e ndërgjegjshme që nëse duhet të ndodhë do të ndodhë kështu që je e qetë.

6. Shoqëroheni me një çift tjetër. Ata janë gjithkund me ju, pushime, fundjava, darka e dreka. Në një moment kupton që vajza tjetër ndihet e tërhequr nga partneri yt. Çfarë bën?
a) Ndërpret çdo lidhje me çiftin në fjalë pa dhënë shumë shpjegime. Ke besim tek instikti yt femëror.
b) Bisedon hapur me vajzën duke e “kërcënuar” se në rast se kjo gjë vazhdon, miqësia juaj ka marrë fund.
7. Tashmë jeni bashkë prej disa muajsh dhe ti kupton që lidhja jote me partnerin shkon përtej asaj fizike kështu që:
a) Edhe nëse shkon me dikë tjetër dashuria për ty nuk do të ndryshojë
b) Nëse ka një histori me një tjetër do të thotë që nuk është i sinqertë me mua madje as i kënaqur.

8. Pas një krize të fortë në raportin tuaj, mëson se ai të ka tradhtuar me një ...burrë:
a) E ç’rëndësi ka, më ka tradhtuar dhe kaq. S’ka rëndësi në është burrë apo grua.
b) Vendos ta lësh; është diçka e papranueshme për ty.
9. Pas disa lidhjesh të mbaruara keq, arrin në konkluzionin që besnikëria në një çift nuk ekziston. Kështu...:
a) Vendos të rrish vetëm.
b) Je e ndergjegjshme për këtë fakt aq sa nuk pret më që një burrë të të qëndrojë besnik.

10. Zbulon se miken tënde më të mirë e tradhton rregullisht i shoqi. Ti ...:
a) Nuk e duron këtë kategori meshkujsh ndaj vendos ti hapësh sytë duke i rrëfyer gjithçka.
b) Qëndron indiferente. Janë çështje që nuk të përkasin; në fund të fundit është diçka që mund t’u ndodhë të gjithëve.

Më shumë A :
Nuk je tip fleksibël
\Nuk e pranon dot që në një raport dashurie, në një moment të caktuar njëri apo tjetri partner të ndihet i tërhequr nga dikush tjetër. Moto-ja jote është “Kush gabon paguan” kështu, nëse ndjen që partneri yt hedh sytë gjetkë, e braktis menjëherë dhe nuk ka gjë të të kthejë mbrapa.

Më shumë B :
Je e matur
Je një grua e matur dhe e zgjuar. (Ke kuptuar shumë më shpejt se të tjerat) që besnikëria është një vlerë e rëndësishme por jo e vetmja vlerë në të cilën bazohet një raport. Kështu, nuk heq dorë kollaj nga një raport që të ka dhënë shumë vetëm për një gabim të partnerit tënd.

Shkenca dhe seksi Shkenca zbulon të dhëna për disfunksionin mashkullor dhe femëror.
E ardhmja e seksit është e mahnitshëm, nëse hapat gjigante të bëra në kërkimet e seksit në vitet e shkuara do të shërbenin si një udhëzim. Të rejat më të fundit shkencore për disfunksionin femëror dhe mashkullor.
Impotenca dhe zemra
Disfunksioni i erekcionit mund të lidhet me një ngritje të trefishtë të rrezikut të atakut të zemrës, sipas të dhënave të nëntorit të vitit 2003. Një studim i Mayo Clinic, i cili përfshiu më shumë se 2000 meshkuj, sugjeron se impotenca mund të jetë shenjë e një gjendjeje shëndetësore jo shumë të mirë të zemrës së mashkullit. Gjithsesi kërkuesit nuk kanë arritur të marrin rezultatet përfundimtare që lidhin atakun e zemrës me impotencën.
Të shëndoshët
Në sajë të një studimi në Itali, 100 meshkuj të shëndoshë vuanin nga disfunksioni i ereksionit. Një e treta e tyre arritën të përmirësonin aftësitë seksuale pasi ranë në peshë. Në të njëjtën kohë ulën trysninë e gjakut dhe nivelin e kolesterolit.
Histerkomia
Dy studime të vitit 2005 treguan se funksioni seksual nuk dëmtohet, madje mund të përmirësohet pas histerkomisë, pa qenë nevoja për një ndërhyrje kirurgjikale. Në studimin e parë ku morën pjesë 70 femra, 70% e tyre thanë se nuk kishin asnjë ndryshim në ngritjen e nivelit të dëshirës për seks deri një vit pasi përdorën histerkominë.
Zëvendësimi i testosteronit
Studiues australianë kanë vendosur se hormoni steroid natyral i DHEA mund të jenë një parashikues i nivelit të ulët të dëshirës për seks dhe nxitjes, po të njëjtat rezultate dolën edhe në hormonin e testosteronit.
Rënia e flokëve, lidhja me seksin
Medikamenti kundër rënies së flokëve, Propecia, një bllokues hormonesh i përdorur në nivele të larta për të kuruar rritjen e prostatës, është menduar të jetë shkaku i vështirësive të erkesionit tek shumë meshkuj. E vërteta e zhveshur sipas studimit të disa kërkuesve italianë thotë se, “Propecia nuk duket të lidhet me ndryshimet në kënaqësinë seksuale apo në funksionin e erkecionit, funksionin e orgazmës apo dëshirën seksuale.
121 ilaçet kundër depresionit
Ilaçet kundër gjendjes depresive si citalopram, sertraline, bupropion etj., kanë ndikimin e tyre në dëshirën dhe aftësinë seksuale. Sipas një studimi të vitit 2006, ku morën pjesë më shumë se 220 femra, 95% e tyre të cilat merrnin një nga ilaçet e mësipërme kishin të paktën një lloj të disfunksionit seksual dhe nivelin më të ulët të dëshirës dhe eksitimit gjatë seksit.
Kandilat e detit
Një studiuese australiane thotë se toksina e çliruar nga kandilat e detit shkakton ereksion më të gjatë. Toksina, e cila mund të shkaktojë dhimbje shumë të fortë, paralizë, madje edhe mpiksje të gjakut, është shumë larg ekspertëve të cilat “hedhin në treg” mjekimet për një dëshirë më të lartë gjatë marrëdhënies seksuale.
Dëshira seksuale e femrave
Në vitin 2006 kërkues amerikanë zbuluan se femrat kishin nxitje biseksuale gjatë kohës që shihnin vetëm femra dhe nxitje një seksuale kur shihnin vetëm meshkuj.

Natyra i ka lënë gjoksit të gruas vendin e dytë ndërmjet "nishanëve" seksualë, por jorrallë ai bëhet "nishani" i parë, që eksiton burrat. Ndjeshmëria e gjoksit të gruas është shumë e ndryshme dhe nuk varet nga përmasat; kjo vlen edhe për organet e tjera që kanë lidhje me seksin. Disa grave, bile aspak të ftohta, gjoksi nuk u reagon fare nga përkëdheljet; disa të tjerave u reagon edhe nga prekjet më të lehta, një pjesë tjetër luajnë menç nga një kapje e vrazhdë.

Gjoksi

Kur përkëdhelni gjoksin, kalojeni përreth thumbit të sisëve majën e gjuhës ose kokën e organit gjinor, shtypeni lehtas me të dyja duart, kafshojeni nga një çikëz dhe thitheni ëmbël, si një foshnjë. Edhe mund t'i shtrydhni lehtë thumbat me majat e gishtave, por mos u bëni tepër të zellshëm, se këto përkëdhelje shpejt bëhen të dhimbshme. Në qoftë se gjoksi i partneres është mjaft i madh dhe midis tyre ka hapësirë, mund të ndieni kënaqësi reciproke kur penisi ndodhet midis gjinjëve. Këtë variant mund ta përdorni kur gruaja është me zakone. Partnerja rri shtrirë përgjysmë mbi jastëk, partneri rri në gjunjë mbi të, me këmbë të hapura (gishtin e madh të këmbës ai mund ta mbeshtesë tek klitori, nëse është i nevojshëm stimulimi i tij), dhe e tërheq plotësisht mbrapa lafshën e penisit. Dikush nga ju duhet t'i mbajë gjinjtë të mbyllur. Mos e fërkoni me to kokën e organit, por bëni sikur e mbështillni të gjithë organin. Koka duhet të mbetet e zbuluar tamam nën mjekrrën e gruas. Orgazma me këtë lloj kontakti, nëse gruaja e ndjen, do të jetë njëlloj e plotë si në rastin e koitusit.
Sapo nis kontakti gjinor në gjoks, vaginë dhe klitor, të paktën te disa gra, menjëherë ndodh përqëndrimi i ndjesive sensuale. Pakkujt prej burrave mund t'i vijë orgazma nga të përkëdhelurit e thumbave të gjoksit, por ai vlen të provohet arritja e saj, duke përdorur dy pupla të forta. Shumë gra që eksitohen kollaj ndjenjë një kënaqësi të veçantë nga të ushqyerit me gjoks të foshnjës.
Burrat akoma nuk kuptojnë asgjë nga përkëdheljet e gjinjve ose nguten shumë të depërtojnë më poshtëë. Ndryshe nga thumbat e gjoksit të burrit, thumbat e gjinjëve të femrës, janë të lidhura drejtpërsëdrejti me klitorin. Burri që nuk ka ndër mend të ngutet, mund t'i ledhatojë gjinjët me pëllëmbë, me qerpikë, t'i lëpijë dhe t'i thithë, si foshnje. Orgazmat dalin marramendëse dhe nuk varfërojnë as një çikë kontaktin seksual të zakonshëm, që vjen më pas. Prandaj mos u nxitoni.
Kontakti kur penisi ndodhet ndërmet gjinjëve, nuk është aspak më i keq për pozicionet e tjera: kur burri shtrihet me kokë nga këmbët e gruas; gruaja lart (sidomos nëse i ka gjinjtë të vegjël) ose burri rri ulur, kurse gruaja rri në gjunjë. Eksperimentoni dhe zgjidhni se çfarë ju përshtatet më mirë.

Vithet

Zona tjetër erogjene që vjen pas gjoksit janë vithet, të cilat gjithashtu janë eksituesi vizual i ndjenjës seksuale. Vithet janë zona erogjene më e rëndësishme për të dyja sekset, mirëpo më pak të ndjeshëm sesa gjoksi dhe që kërkojnë stimulim më energjik (ato mund t'i mbash me duar, t'i ngjeshësh, t'u biesh me pëllëmbë dhe bile edhe t'i rrahësh). Kontakti gjinor në pozën ku burri qëndron nga prapa u jep disave kënaqësi të veçantë, por kini kujdes, në qoftë se partnerja ka kurriz të dobët. Në çdo pozicion gjatë koitusit t'kurrjet e muskujve i stimulojnë vithet te të dyja sekset, sidomos kur partnerët ia kapin mjaft fort vithet njëri - tjetrit. Këto ndjesi suplementare e meritojnë që t'i zgjosh me vetëdije. Vithet e zhvilluara eksitojnë ndjenjen seksuale te të dyja sekset.

Era

Era natyrore e trupit të pastër të gruas është vlera seksuale më e madhe e saj pas bukurisë (ndokush gjykon se ajo do të thotë edhe më shumë). Ajo del nga e tërë gruaja: nga flokët, lëkura, gjoksi, sqetullat, nga organet gjinore dhe nga rrobat që vesh. Nuk ka dy gra me të njëjtën erë, secila ka të vetën. Burrat gjithashtu kanë erën e vet natyrore, që gratë e ndjejnë, por, në qoftë se burri nga era e kësaj apo asaj gruaje mund të luajë mendësh, gratë, si rregull, konstatojnë vetëm një gjë - është e mirë apo e keqe era që del nga burri: erë e keqe do të thotë jo aq e papëlqyer, sesa joeksituese. Jo rrallë gruaja "e ndien" burrin nga disa erëra plotësuese, p.sh. nga ajo e duhanit.
Përderisa era individuale ka në seks një rëndësi kaq të madhe, gruaja duhet të kujdeset që ajo të jetë e këndshme njëlloj si për pamjen e vet të jashtme, dhe "ta shfrytëzoj" atë - si atëherë kur e josh burrin, edhe kur bën dashuri me të - po aq mjeshtërisht, si dhe trupin e vet. Pirja e duhanit, meqë ra fjala, në këtë rast nuk ndihmon aspak.
Era mund të jetë "armë me qitje të largët" (asgjë tjetër nuk "e vret" burrin me kaq siguri). Njëkohësisht një burrë me përvojë, sidomos nëse ka nuhatje të hollë dhe e njeh mirë partneren, mund ta përcaktoj nga era kur ajo është eksituar.
Ndjeshmëria ndaj erës natyrore dhe perceptimi i saj nuk janë të njëllojtë për të dyja sekset. Nuk dihet nëse janë të lindura nga natyra këto veti apo shpjegohen me diçka tjetër. Disa gra e ndjejnë nga ndryshimi i perceptimit që u bëjnë erërave, që janë shtatzëna. Burrat nuk e ndiejnë erën e disa preparateve kimike që të kujtojnë erën e gjëndrës së mykut, por e kapin vetëm kur atë e lëshon hormoni gjinor i femrës.
Me sa duket, përsa u takon erërave ekziston një sistem i tërë biologjik i sinjalizimit, vepron një mekanizëm i caktuar, të cilin ne sapo kemi nisur ta kuptojmë. Era qëndron në bazë të dashurive dhe antipative njerëzore shumë më shpesh, sesa çmohet zakonisht në kohën e sotme, kur të gjithëve na ka hyrë në palcë era e deodorantëve dhe e kolonjave. Shumë njerëz, veçanërisht gra, thonë, se kur ngrihet çështja për t'u shtrirë apo jo në krevat me një partner, ato ia lënë zgjidhjen e saj hundës së tyre.
Gruaja ka nuhatje më të hollë, por burrat reagojnë më fort ndaj erës që i josh. Në aktin e dashurisë perceptimi i erërave ndryshon sipas një radhe të caktuar: në fillim ndihet era e gjithë lëkurës dhe e sqetullave, pastaj, sipas shkallës së eksitimit, theksi bie në erën e organeve gjinore; gjatë koitusit era merr një nuancë tjetër. Më në fund, me aromën e frymëmarrjes së gruas përzihet era e spermës, që të jep një ndjesi të re.
Gratë e qytetëruara heqin qimet nën sqetulla, pa e kuptuar që me to duken seksuale. Kjo është një gjë që falet në vendet e nxehta, ku s'ka ujësjellës. Ndërsa në botën e qytetëruar një praktikë të tillë s'mund ta quash ndryshe veçse vandalizëm. Ndokush megjthatë e bën këtë - bile edhe gra që duan të duken seksuale, nuk i bëjnë dot ballë modës, mirëpo qimet në fytyrën e burrit nuk kanë aq rëndësi, sa pushi nën sqetullat e gruas. Ky është si një lloj "antene" nga e cila "drejtohet" burri. Me qimet nën sqetulla mund të gudilisësh buzët e burrit dhe ai mund të bëjë të njëjtën gjë. Kur puthni organet gjinore të femrës, filloni nga qimet në kodrën e bukurisë pastaj hapni ato dhe zbuloni vulvën. Kur gruaja puth organet gjinore të burrit ajo gjithashtu ia nis nga qimet në kodrën publike.

Copyright © 2008 - 2011 Adult Albania - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template